V IZOLI V PRIHODNJEM TEDNU PRIČENJAJO S CEPLJENJEM NOVE SKUPINE: Soočajo se s prostorskimi in kadrovskimi omejitvami

Izola

Po Sloveniji se nadaljuje cepljenje proti covidu-19. Po večjih zdravstvenih domovih (ZD) med starejšimi še vedno cepijo skupino nad 75 let, sicer pa tudi šolnike in kronične bolnike. Začelo se je tudi cepljenje drugih poklicnih skupin prebivalstva, pomembnih za delovanje države. Potem ko smo poročali, kako poteka cepljenje v Zdravstvenem domu (ZD) Koper, smo to preverili tudi v Izoli. 

Kot so nam pojasnili v ZD Izola, so v fazi, da sproti porabijo cepiva, ki so jim bila dodeljena po nacionalnem razdelilniku s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

"V zadnjih tednih je to pomenilo, da smo dobivali cepiva mRNA za revakcinacije in za cepljenje do 10 novih oseb znotraj sprejete strategije. V praksi sta organizacija in potek cepljenja zelo živ proces, tako se na novo vključujejo tudi 90-letniki, čeprav smo skladno s strategijo trenutno pri revakcinaciji skupine nad 80 let ter cepljenju s prvim odmerkom skupine nad 75 let," so nam pojasnili. Še vedno pa cepijo tudi oskrbovance v domu upokojencev, ki še niso bili cepljeni.

V tem tednu potekajo poleg revakcinacij še cepljenja starostne skupine nad 75 let s cepivom Pfizer in Biontech ter cepljenje posebej ranljivih kroničnih bolnikov starih od 18 do 65 let. Še vedno potekajo cepljenja zdravstvenih delavcev in sodelavcev ter zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

V prihodnjem tednu bi morali pričeti cepiti osebe stare nad 70 let s cepivi mRNA, prizvajalca Pfizer in Biontech. "Vzporedno teče cepljenje s cepivom AstraZeneca in sicer največ 100 odmerkov tedensko, saj imamo prostorske in kadrovske omejitve," pojasnjujejo.

Z obema odmerkoma pa je bilo v ZD Izola cepljenih 945 oseb. Uporabili so 1652 odmerkov Pfizerja ter 190 odmerkov AstraZenece.

Kakšen pa je postopek prijave na cepljenje?

"Osebe, ki se želijo cepiti, se morajo prijaviti za cepljenje pri svojem osebnem zdravniku. Ostale osebe, ki so cepljene kot prioritetne skupine znotraj strategije in niso naši pacienti, pa se prijavijo na svojih deloviščih in od tam dobimo sezname teh oseb," navajajo v ZD Izola. 

O odzivu pa so dejali, da je skladen z razpoložljivostjo cepiva.

Kako je na Goriškem?

ZD Nova Gorica ta teden cepi starejše od 75 let s prvo in drugo dozo cepiv Moderne in Pfizerja. Nepokretne osebe na domu prek patronažne službe, posebej ranljive kronične bolnike, mlajše od 65 let, in tudi starejše, če so izrazili interes, da bi bili cepljeni čim prej, cepijo s cepivom AstraZenece, prav tako zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Predvidena cepilna dneva sta četrtek in petek, na domovih pacientov pa od srede.

Doslej je ZD Nova Gorica cepil okoli 3900 ljudi, na drugo dozo jih čaka 1700, v čakalni vrsti za prvo dozo pa je trenutno 3800 oseb. Del jih bo cepljenih ta teden. Sicer pa prijave prihajajo sproti, glede cepljenja šolnikov pa se številka sproti spreminja, nekateri se prijavljajo in nekateri odjavljajo, so povedali v ZD Nova Gorica. Zaradi prostorske stiske jim je na pomoč priskočil Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki jim je omogočil izvedbo dela cepljenja v njihovih prostorih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pinkopalinko |  26 .03. 2021 ob  09: 53
lahko bi tudi kaj zapisali o prednostnem cepljenju Francija (Matoza).