V IZOLI SPLOH ŠE MINE DAN BREZ VANDALISTIČNEGA DEJANJA? Novo 'ustvarjanje' v Parku Pietro Coppo (FOTO)

Izola

Pred mesecem dni smo poročali, da se v Izoli v zadnjem obdobju tako rekoč vsakodnevno srečujejo s poškodbami urbane opreme. Po navedbah Komunale Izola so na udaru predvsem igrala in sanitarije na otroških igriščih, pa stojnice na mestni tržnici ter klopi in druga oprema, ki je umeščena na javnih površinah. V minulem tednu so na družbenem omrežju Facebook delili nove fotografije, ki prikazujejo sveže 'ustvarjanje' v Parku Pietro Coppo.

V Izoli se z namernim izživljanjem nad urbano opremo in drugo javno infrastrukturo v zadnjem obdobju redno srečujejo. Nedavno smo na Regionalu poročali o tem, da neznanci umivalnik in straniščno školjko v sanitarijah na otroškem igrišču Birba I vsakodnevno polnijo s peskom in kamni ter pišejo in drugače uničujejo tamkajšnja igrala. Na Komunali Izola so presenečeni, da se to početje odvija tudi čez dan, ob prisotnosti staršev in drugih odraslih spremljevalcev najmlajših.

Na komunali skorajda vsakodnevno iščejo načine, kako občane in obiskovalce odvrniti od namernega uničevanja skupne urbane opreme, a njihovi pozivi očitno letijo na gluha ušesa. Minuli konec tedna so na svojem Facebook profilu namreč delili nove fotografije 'ustvarjanja' v mestnem parku.

Objavil/a Komunala Izola-Isola dne Četrtek, 23. junij 2022

Neznanci so v Parku Pietro Coppo dolgčas preganjali "z izkazovanjem svoje 'likovne nadarjenosti' na za to popolnoma neprimernem mestu". Porisali so več kamnitih površin, s tem pa iznakazili podobo parka.

V Komunali Izola, kjer predvidevajo, da so bili na delu najstniki, zato apelirajo na starše oz. skrbnike, "naj namenijo pozornost temu, kako otroci preživljajo svoj prosti čas zunaj domačih zidov, saj so prav oni tisti, ki lahko v prvi vrsti vplivajo na otrokovo vedenje in ga podučijo o dostojnem ravnanju ter kulturnem odnosu do skupne lastnine".

Nad ponavljajočim se dogajanjem so razočarani tudi na Občini Izola. "Žalosti nas, da moramo znova poročati o namernem poškodovanju urbane opreme in druge javne infrastrukture. Ta nerazumna in nesprejemljiva dejanja vodijo le k neurejenemu izgledu lokalnega okolja ter nepotrebnim in pogosto visokim dodatnim stroškom, ki jih konec koncev plačujemo vsi občani," so zapisali v odzivu.

Za več pojasnil o naraščajočih vandalističnih dejanjih v izolski občini smo se obrnili na Komunalo Izola. Njihove odgovore še čakamo.

BONUS VIDEO: Preverili smo, kako prenašamo vročino v razgretem avtomobilu

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  29 .06. 2022 ob  17: 16
Vzgoja se zacne doma in kasneje v soli.
Martin Kacur |  29 .06. 2022 ob  15: 19
Ma date s temi kamerami. Policaje z marico kot v starih casih pa bo hitro mir. Klinc pa taka demokracija.
AstraFeneka |  29 .06. 2022 ob  06: 59
Tudi v Jagodju so mazači posvinjali vse s svojimi "umetniškimi" čačkami. Pred časom sem klical na Komunalo in predlagal, da namestijo kamere pri zabojnikih za smeti, ker se pogosto dogaja, da " furešti" ponoči ustavijo zraven avto in na brzino zmečejo v kontejnerje in na tla "svega i svačega". Pa so mi komunalci odgovorili, da ne morejo montirati kamer zaradi zakona o zaščiti osebnih podatkov. Ma bravo. V tej državi so lumpi zaščiteni z mnogimi različnimi zakoni. Kaj pa navadni ljudje? Kdo bo pa nas ščitil?
Stiv Rivs |  28 .06. 2022 ob  20: 53
15
Redarji imajo ukaz, da turistov ne kaznujejo !
Turist pride, parkira čez rumeno črto in ga cel teden ni več videt.
Redarji se enostavno obrnejo stran.
Če to naredim jaz, ki so mi predniki tu živeli že v 17. stoletju, pa me v par urah oglobijo.
anton |  28 .06. 2022 ob  19: 10
11
... občina in komunala, spodaj je v komentarju "Zhe", lepo predstavil težave in predlagal konkretne rešitve ..., če jih boste upoštevali, takih člankov ne bo več, ker bo težava rešena ... bo pa moral kdo dvignit "svojo ta zadnjo", ki jo večinoma časa hladi v pisarni ali vozilu pod klimatsko napravo ...
JKDWingChun |  28 .06. 2022 ob  16: 31
16
@Zhe redarji delajo samo po nalogu! Prav včeraj sem jih klical zaradi ene scene s parkingi in mi rece redar ki ga poznam osebno da oni pridejo samo ko jim šef da nalog!
Ostalo ko vidimo redarje da se vozijo okoli je pa samo zaradi dajanja kazni nepravilno parkiranim
Zhe |  28 .06. 2022 ob  13: 45
28
Mogoče bi kamere pomagale, čeprav rahlo dvomim - na podlagi posnetka je zelo težko identificirati osebo, še težje pa na podlagi (zgolj) posnetka tudi obtožiti ... sam mislim, da je pri nas problem v uveljavljanu pravil v praksi oz. v nadzoru nad spoštovanjem pravil (ne samo na področju javnega reda in mira, tudi urbanistično oz. arhitekturno, prometno, puščanje smeti npr. na plaži, ipd.). Konkretno - v naši Istri je kar nekaj točk, kjer bi lahko bili redarji stalno prisotni in delali peš obhode, za zagotavljanje reda. Usmerjati bi jih morali pa podatki; če se nekje redno dogajajo kršitve oz. se dogaja škoda, naj se tja usmeri redarja (začasno ali trajno). S poudarkom na usmerjanju, opozarjanju na eni strani, na drugi strani pa zato, da se kršitelje zasači in ustrezno sankcionira ... če bi te mulci morali opravljati poletno študentsko delo, s katerim bi nato poplačali škodo oz. da bi sami odstranjevali posledice svojega ravnanja (v javnosti, medtem, ko bi srečevali znance, ipd.) bi se verjetno največ naučili. To pa pomeni, da morajo biti zasačeni pri prekršku, sicer je dokazovanje izjemno zahtevno.

Namesto tega se pa redarji vozijo naokoli v avtomobilih, občasno ukrepajo, mnogokrat pa prekrška iz avta sploh ne zaznajo, kaj šele, da bi imeli vzpostavljen nek odnos z lokalnim okoljem, da bi sčasoma vedeli kje, kdaj in s strani katerih skupin se dogajajo posamezni vandalizmi, da bi jih zaznali v kali in preprečili ...
JKDWingChun |  28 .06. 2022 ob  13: 23
14
Vsa ostala mesta ki so bolj napredna od vseh naših imajo kamere na takih lokacijah. Ampak pri nas si raje uprava razdeli denar katerega bi morali vlagat v mesto in okolico
Pjero Shriba |  28 .06. 2022 ob  13: 22
27
Balkan Street-Art.