V IZOLI REDAR IZ MORJA POKLICAL KOPALKO IN JO OGLOBIL: Pes mora biti na povodcu na vseh javnih mestih

Izola

V torek dopoldne je redar pri Simonovem zalivu iz vode poklical kopalko in jo oglobil, ker psa, ki je skupaj z njo in njenim otrokom plaval v morju, ni imela na povodcu. Kot pravi kopalka, so se kopali na območju, kjer ni urejeno za kopalce, na izolski občini pa odgovarjajajo, da mora lastnik imeti psa na povodcu na vseh javnih mestih, razen kjer je to posebej drugače določeno.

Gospa je svojo zgodbo delila na družbenem omrežju Facebook, kjer je naletela na mešane odzive. Nekateri menijo, da si je kazen zaslužila, spet drugi so nad ukrepom zgroženi. 

Kot je razložila, je plavala 60 metrov od obale, na območju, ki ni urejeno za plavalce, ob sebi je imela psa in otroka v plavalnem obroču. Redar jo je poklical iz vode in jo oglobil z 200 evri, ker pes ni bil na povodcu.

Dogodek so potrdili na izolski občini, kjer pojasnjujejo, da mora po zakonu skrbnik psa na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu. Za naveden prekršek je predpisana globa od 200 do 400 evrov za fizično osebo.

"Občinski redar je ob zaznavi kršitve pozval skrbnico psa in njenega spremljevalca, da zagotovita fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu. Ker skrbnica psa in njen spremljevalec nista upoštevala navodil občinskega redarja in sta se z njim prerekala ter ga žalila, je občinski redar za kršitev ne zagotovitve fizičnega varstva psa na javnem mestu, izdal plačilni nalog z globo v višini 200 evrov," so razložili na občini.

Dodali so še, da je praksa občinskih redarjev, da kršitelja najprej opozorijo na storjeno kršitev, v kolikor kršitelj ne upošteva opozoril občinskega redarja, kot se je zgodilo v tem primeru, pa za kršitev izrečejo predpisano globo. "Naj ob tem omenimo, da se je kršitev zgodila na delu obale, kjer je kopalcev zelo veliko, med njimi so tudi otroci. Za nekatere pa so okoliščine, ko se psi prosto gibljejo po plaži ali plavajo v morju neprijetne. Prav v zvezi s tem pogosto prejemamo klice in prijave," so navedli na občini.

V lanskem in letošnjem letu so izolski redarji sicer izdali enajst glob, ker skrbnik živali ni zagotovil fizičnega varstva psa na javnem mestu, ker je vodil psa na površino, kjer vodenje psa ni dovoljeno ali ni imel s seboj pribora za pobiranje iztrebkov

"Lastnik mora imeti psa na povodcu na vseh javnih mestih razen tistih, ki so s predpisom lokalne skupnosti ali s privolitvijo lastnika javnega mesta namenjena sprehajanju in druženju psov ter so ustrezno označena in ograjena tako, da je psom onemogočen pobeg ter lovske pse v času lova v skladu z zakonom, ki ureja lovstvo," so razložili na izolski občini in dodali, da se v času koronavirusa pravila glede obveznosti uporabe povodca niso spremenila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tomaž |  06 .07. 2020 ob  09: 09
Strinjam se, da je tako početje redarja nesprejemljivo. Izola je znana po kulturnem odnosu do psov.
Absolutno se pa ne strinjam z gospo, ki meni, da tam, kjer je bila s psom, plaža ni urejena za kopanje in se tam ljudje ne kopajo. Tam je normalno toliko kopalcev, da ni centimetra proste obale. In obala nikakor ni divja, ampak lepo zazidana in zabetonirana plaža.
Redarji bi veliko bolje uporabili svoj plačani čas, če bi na tem delu obale, ki je namenjen izključno pešcem, od mater z otroki do starcev, preganjali divjaške kolesarje, mopediste, motocikliste in zadnje čase še posebej divjake na e-skirojih, ki ga nikakor ne moreš slišati, če pridrvi za tabo, in če samo malo spremeniš smer hoje, te bo podrl in potem seveda odpeljal naprej.
Redarji naj torej najprej uveljavljajo veljavne zakone!
UG |  03 .07. 2020 ob  15: 36
30
Edino pravilno, brez debate. Red je red.
Piero Panin |  03 .07. 2020 ob  14: 01
21
60 metrov od obale z otrokom in psom...kaj niso rumene boje tam nekje v tej razdalji da se barke ne pribljizujejo obali?
Draga bralka na tej razdalji bi jst bil previden z psom in otrokom da kaksen gliser ne prileti
vseved |  03 .07. 2020 ob  13: 24
22
Pravilno. Odpravit je treba prakso opozarjanja in takoj opali globo.
Eho |  03 .07. 2020 ob  13: 22
-21
Redar bi ji lahko dal kazen kvečjemu zaradi žaljenja, ne pa zaradi tega ker niso imeli psa na povodcu in to neverjetno v morju, povrh zelo daleč stran od urejene plaže za kopalce...Torej redarja lahko žališ po mili volji, če maš psa med plavanjem v morju na povodcu in skupaj za njim plavaš proti deščici, ki si jo odvrgel zato, da ti jo pes ves vesel prinese nazaj...Ja, kam pa naj ti jo prinese če moraš za njim plavati...Lahko bi jo pohvalili ker psa ni spustila s povodca v vodo na naprimer na plaži v San Simonu....
anton |  03 .07. 2020 ob  12: 00
33
... pravilno, moje mnenje je, da je velikoooo premalo takšnih redarjev ....
... kljub temu, da imam majhnega psa in ga dnevno vozimo na sprehod, je vedno zavezan in s seboj imamo vrečke za iztrebke, ki jih tudi uprabimo, niso samo za "okras" v žepu ...
... skratka, zakon in občinski odlok obstajata, torej ju je potrebno spoštovati in po mojem bolj pogosto nadzorati in sankcionirati s strani za to pristojnih oseb ...
td |  03 .07. 2020 ob  11: 41
-10
Ta je pa prav bolana, ker se očitno nihče ne obregne ob to, da ima rekdokdo sploh psa na povodcu na kopnem, kaj šele pri plavanju v vodi. Sicer ja, zakon je zakon, .... ampak vseeno v tem primeru.
va cagar |  03 .07. 2020 ob  11: 13
20
pravilno, naj se že enkrat naučijo tej ki psa imajo da mora zunaj imeti povodec in nagobčnik