V IZOLI IZBRALI ŽUPANOVO VINO IN OLJČNO OLJE: Vikend v znamenju Praznika oljk, vina in rib

Izola

V okviru Zlate oljčne vejice, dogodka, ki je potekal v Izoli 27. maja, je bilo izbrano najkakovostnejše oljčno olje, medtem ko je 31. maja strokovna komisija ocenjevala in izbrala še najboljše vino. Županovo olje in vino predstavljata Občino Izola in bosta služila v protokolarne namene leto dni. Župan je v petek zvečer na Manziolijevem trgu slovesno sprejel nagrajence. Vikend bo sicer zaznamoval pester kulturno-zabavni in kulinarični program v okviru prireditve Praznik oljk, vina in rib.

Z leve proti desni: Majda Brdnik, Simon Božič, Danilo Markočič in Dorjano Korenika

Na javni natečaj za izbor županovega vina se je letos prijavilo devet izolskih vinarjev. Petčlanska strokovna ocenjevalna komisija, ki ji je predsedovala Majda Brdnik, je izbirala med 19 vzorci belih in rdečih vin. Naziv Županovo vino Občine Izola za leto 2022 si je prislužila Vinska klet Robi & Dorjano Korenika za refošk letnika 2019, druga nagrada je v rokah Vin Božič, in sicer za cabernet sauvignon 2015, tretje mesto med nagrajenimi vini pa si po številu zbranih točk delita Tilen Praprotnik – Steras Wines za malvazijo letnika 2020 ter Vinska klet Robi & Dorjano Korenika za malvazijo 2021 in rumeni muškat letnika 2021.

Četrto leto zapored je v okviru Zlate oljčne vejice Društvo oljkarjev slovenske Istre organiziralo ocenjevanje oljčnega olja. Strokovna komisija z Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper je izbirala tudi županovo olje. Med devetimi prejetimi vzorci pridelovalcev je največje število točk in s tem priznanje za Županovo oljčno olje Občine Izola za leto 2022 osvojila Martina Veršnik za ekstra deviško oljčno olje maurino (2021). Drugonagrajeni je Zdenko Hrvatin z ekstra deviškim oljčnim oljem belice in maurina (2021), tretjo nagrado pa je komisija dodelila Franku Slavcu za ekstra deviško oljčno olje belice, leccina in maurina (2021).