V IZOLI DO POLETJA BREZ NOVEGA PREDLOGA OPN: Časa za pritožbo na izid referenduma je le nekaj dni

Izola

Izolani so na referendumu zavrnili uveljavitev odloka o občinskem prostorskem načrtu. V številkah, v Izoli je 13431 volilnih upravičencev, nedeljskega referenduma se jih je udeležilo 4256 oziroma 31,69 odstotka. Za jih je glasovalo 1179, proti jih je bilo 3069, osem glasovnih je bilo neveljavnih. Danes so prešteli še glasovnice prispele po pošti, teh je bilo 17. Za jih je glasovalo deset, proti jih je bilo sedem. Predčasnega glasovanja se je udeležilo 243 volivk in volivcev.

"Uradni rezultati referenduma bodo znani, ko bo šel mimo zakonski čas za ugovore na izvedbo referenduma. Čas za pritožbo je tri dni," je danes povedala predsednica volilne komisije na izolski občini Magda Mlač. Kot je dejala, je referendum na voliščih potekal mirno in brez težav. Odzvala pa se je na komentarje oziroma trditve nekaterih, ki jih je zasledila, da so na voliščih zahtevali pogoj PCT:

"To ne drži, ker bi s tem kršili volilno pravico posameznikov. So pa prosili volivce, da si ob prihodu na volišče nadenejo zaščitno masko."

Z izjavo po padcu OPN se je danes oglasil župan Danilo Markočič, ki je spomnil, da se Občina Izola ni aktivno vključila v predreferendumsko kampanjo, ampak je odločitev v celoti prepustila volivkam in volivcem. "Občinska uprava in občinski svet izid referenduma spoštujeta. V skladu z zakonom do junija 2022 ni mogoče začeti obravnave novega predloga OPN. V prihodnjih dneh bodo organizirani posveti vodstva Občine Izola s svetniškimi skupinami občinskega sveta ter s civilnimi iniciativami, ki bodo podlaga za odločitve o načinu priprave in vsebinah novega predloga občinskega prostorskega načrta," je dejal danes v Izoli. 

Hkrati Občina Izola tudi opozarja, da v skladu z zakonom in statutom občine do sprejema veljavnega OPN ne bo mogoče spreminjati zastarelih občinskih prostorskih aktov, saj so prenehali veljati z 31. 12. 2021. "Dovoljeno je zaključiti le postopke, začete že v prejšnjem letu. V preteklosti so zastareli občinski akti že omogočali špekulacije in odškodninske tožbe. Občankam in občanom ter investitorjem pa do sprejema novega OPN ne bo mogoče predlagati kakršnih koli sprememb podrobnih prostorskih načrtov, če bi želeli graditi ali dograjevati svoje nepremičnine," je pojasnil župan.

Pobudniki referenduma pričakovano zadovoljni

V civilni iniciativi Gibanje za Izolo so zadovoljni z izidom referenduma, na katerem so občani Izole zavrnili občinski prostorski načrt (OPN). Menijo, da so tako Izolani dobili novo priložnost za boljši OPN. Veljavni namreč predvideva pretirano pozidavo, tudi najboljših kmetijskih zemljišč, je danes dejala članica gibanja Novka Jenko.

"Na predlagani OPN je bilo danih preko 270 pripomb, samo z naše strani 33 tehtnih in ne parcialnih pripomb, pa ni bila nobena upoštevana," je povedala Jenkova. Kot je dodala, bodo od izolske občine zdaj zahtevali, naj končno z anketo povpraša občane, kaj si resnično želijo in kaj potrebujejo.

"Dve leti smo poskušali občini pojasniti, naj nehajo slediti kapitalu in poslušajo, kaj ljudje rabimo, naj ne spreminjajo najbolj rodovitne zemlje v stavbna zemljišča, naj načrtujejo lokacije za neprofitna stanovanja, saj Izola počasi postaja vikendaško naselje," je še dejala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Compatto |  12 .01. 2022 ob  08: 45
-1
Toliko poveličevana zmaga t.i. Movimenta je povzročila, da je pri vas v Izoli crknila zadnja krava mlekarica. Sedaj boste pa čakali, da vam nekdo pripelje, ali celo podari drugo, ki vam bo dajala mleko. V tem času pa bosta gospa Viktorija in gospa Novka zahtevali bombončke od Movimenta, kot tudi od poražencev.
Il trucco c'e', ma non si vede (ancora). To smo že videli v Piranu, pa tudi v Kopru.
Un bel saluto.
ManofSteel |  11 .01. 2022 ob  08: 34
-7
Sodeč po vaši "inteligenci" je razbrat, da ste dogurali zelo nizko v lajfu...ostala pa so vam le še znucane fraze. Sicer vse Vas vabim v nov fitnes AS Gym, v Izoli...tam imamo tudi rokavice za ring...tako, da ko prideš ven iz tiste telovadnice...ne moreš tožit, ker si pristal na HARD trening z mano ! S.B. lep pozdrav klošarji
Pjero Shriba |  10 .01. 2022 ob  22: 10
-4
Čo, ma kdo je ta Novka Jenko.
Mi ša, da ni s teh krajev.
Kako lahko nekdo tiste zapuščene, zanemarjenje, umazane parcele nad Drogo lahko imenuje najboljša kmetijska zemlja.
To ni privat zemlja, je samo v najemu in bi jo lahko občina vzela nazaj brez kompliciranja z nadomestnimi parcelami.
Najemnike očitno boli k...c in hodijo tam samo pečt čevapčiče in pljeskavice.
Vi, ki ste volili proti, pojdite pogledat to zemljo in boste vidli, da vas je nekdo od tam gor (Žabarija) kar pošteno nafarbal.
Boga Izla s takšnimi "Izolani".
Miura |  10 .01. 2022 ob  20: 33
@ ManofSteel - preveč znanstvene fantasike je v tvojih izjavah. Verjetno gre za posledico prekomernega gledanja teh filmov, ali pa za bolezenska znamenja ....
Obala1 |  10 .01. 2022 ob  14: 21
21
@manofsteel kaj si mislil na CNN, The Economist ali kaj drugega ?
ManofSteel |  10 .01. 2022 ob  14: 09
-26
Počasi bomo angažirali vse medije, ki niso pod Odlazkovim smetarskim kartelom...vse vas bomo prikazali v medijih, kdo in kaj ste v resnici...ne boste več zavajali naivneže. Vsi vi boste deležni medijskega linča za razliko od tega, da o vam se bo pisala resnica!
ManofSteel |  10 .01. 2022 ob  13: 55
-25
Ko butec kalibra @Obala1 in @kura mislita, da so s tem referendumom "zagrenili" življenje župana...bwahahahahahha...za naslednjih 15 let boste gledali razbitine okoli Izoli...a obljubim vsem tem opankarjem iz "civilne iniciative", da boste ostali nagi na prepihu !!!!! Dobili ste končno vašega sovražnika številka 1 !!
Obala1 |  10 .01. 2022 ob  13: 41
18
Slaba matematika Danilo, najprej oljcnik zdaj pa to …a vse prihodki na katere si ze računal
kokodek |  10 .01. 2022 ob  11: 18
23
Bravo Izola!!! Letos bodo volitve še trikrat, dajte se izkazat še takrat! Ne samo za kapital, ne lažem, ne kraji, naj bo tudi kaj za ljudi!!!!