V Italiji naprodaj vila, ki je bila navdih za Ostržka

Odklop

Vila v bližini Firenc, ki je Carla Collodija navdihovala pri pisanju Ostržka, je naprodaj za 10,5 milijona evrov. Vilo, ki meri kar 32.000 kvadratnih metrov, obdajajo trije hektarji vrta. Ob njej je trata, v knjigi poznana kot Polje čudežev. Tam je vrtnar v 19. stoletju našel zakopane zlatnike, kar je Collodi uporabil v knjigi.

Collodi je živel v bližini vile v kraju Sesto Fiorentino, ki je danes eno od predmestij Firenc. Pri pisanju Ostržkovih dogodivščin je v svojo knjigo vključil še nekaj tamkajšnjih lokacij.

"Smo v središču Collodijevega 'popotovanja', tam, kjer je Ostržek nastal," besede zgodovinarja Giuseppeja Garbarina povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Polje čudežev je v Collodijevi zgodbi kraj, ker Ostržek na predlog premetenega lisjaka in mačka zakoplje svoje zlatnike v veri, da se bodo čez noč pomnožili.

"Bilo bi lepo, če bi novi lastnik občudoval Ostržka," je dejal Garbarino, ki piše knjigo o povezavah med Collodijevo zgodbo in tamkajšnjimi lokacijami.

Po njegovih besedah je vilo doslej obiskala le peščica najbolj vnetih občudovalcev Ostržka in skupine šolarjev. Novi lastnik bi lahko, če bi si le želel, dobro izkoristil povezanost lokacije z Ostržkovo zgodbo.

Collodijeva zgodba pripoveduje o revnem mizarju Pepetu, ki iz lesene klade izdela lutko. Ta ima to posebno lastnost, da se ji nos podaljša, kadar laže, njene največje sanje pa so, da bi se spremenila v pravega dečka.

Deli novico: