V ITALIJI DOVOLJENI KONCERTI, ODPIRAJO SE GLEDALIŠČA: To pa je država, kjer smete k maši z negativnim testom

Svet

Na Slovaškem in v Italiji bodo danes sprostili nekatere stroge ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, česar se bodo razveselili predvsem v gostinstvu, športu in kulturni dejavnosti. Obiskovalci bodo ob upoštevanju strogih higienskih pravil lahko znova posedali na terasah lokalov, obiskali fitnes ali uživali v ponudbi gledališč in muzejev.

Na Slovaškem so spričo hitrega upadanja novih okužb že pred enim tednom odprli večino trgovin na drobno, danes pa sledi previdno sproščanje ukrepov za fitnese in delno tudi v gostinstvu, kjer bodo smeli odpreti le terase in vrtove, ne pa tudi notranjih prostorov lokalov.

Ob tem bo potrebno upoštevati stroga higienska pravila in fizično razdaljo. V fitnesih bo smelo biti hkrati največ šest oseb, zagotoviti pa bo potrebno najmanj 15 kvadratnih metrov površine na osebo. Omejitev glede površine velja tudi za trgovine in bogoslužja. Obiskovalci morajo ob vstopu v zaprte prostore in cerkve predložiti tudi negativni test na covid-19.

Slovaška je bila v minulih tednih med državami, kjer so glede na število prebivalstva zabeležili največ primerov smrti zaradi covida-19. Od začetka pandemije je v 5,5-milijonski članici EU zaradi covida-19 umrlo 11.405 ljudi.

V Italiji bodo z današnjim dnem v skladu z vladnim načrtom sproščanja ukrepov, ki znova uvaja bela in rumena območja, odprli terase gostinskih lokalov. Na rumenih območjih bodo lahko gostinci stregli na terasah v času kosila in večerje, notranji prostori ostajajo zaprti.

Dovoljeno bo tudi odprtje gledališč, kinodvoran in koncertnih prizorišč, omejeno pa bo število obiskovalcev. V Rimu bodo tako odprli vrata številni muzeji in znamenitosti, med drugim palača Barberini in antični stadion Circus Maximus. V Benetkah obiskovalce vabi operna hiša La Fenice, v Firencah pa bodo znamenito galerijo Uffizi odprli postopoma, začenši z vrtovi Boboli.

Na rumenih območjih bo dovoljen tudi šport na prostem in v skupinah. Še naprej pa ostaja v veljavi omejitev gibanja ponoči med 22. in 5. uro.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija