V ISTRI PRIDRŽANA SLOVENCA, OBTOŽENA TIHOTAPLJENJA 400 KG HEROINA: Če ju izročijo ZDA, jima grozi dosmrtna ječa

Kronika

Evropsko sodišče za človekove pravice je nedavno ustavilo izročitev Slovencev Gorazda Filimonovića in Gašperja Urbanca iz Hrvaške v ZDA, čeprav je hrvaško vrhovno sodišče to odobrilo. Američani namreč Filimonovića obtožujejo tihotapljenja kar 400 kilogramov heroina iz Afganistana. Po njihovih zakonih bi bil za takšno kaznivo dejanje lahko obsojen na dosmrtno ječo. A ker takšne kazni ni v nobeni izmed držav Evropske unije, njuna hrvaška odvetnika Matija Miloš in Rajko Branković zaenkrat uspešno izpodbijata odločitev hrvaških sodišč. Dokler se birokratski postopek ne konča, je obtoženi Urbanc v izročitvenem priporu v Pulju, Filimonović pa je bil po šestih mesecih premeščen v Zagreb.

Sodišče v Strasbourgu je odločilo, da Slovencev ne bo izročilo, dokler se ne ugotovi, ali bi to postavilo pod vprašaj njuno pravico do prepovedi nečloveškega ravnanja po evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic.

Hrvaški mediji o tem primeru niso poročali, saj je bila akcija izvedena v tajnosti, glavni akterji celotne zgodbe pa so, kot je neuradno izvedel Glas Istre, agenti ameriške policijsko-obveščevalne agencije za zatiranje mamil DEA.

Filimonović in Urbanc sta bila aretirana 20. maja 2021 v kraju Belavići v občini Marčana, ko sta opravljala kmetijska dela v zvezi z njunim zasebnim poslom, gojenjem industrijske konoplje, ki ga vodita z več drugimi partnerji s Hrvaške. Prijeli so ju istrski policisti, vendar v sodelovanju z Interpolom in DEA, na podlagi tako imenovane Interpolove rdeče tiralice zaradi vodenja kazenskega postopka v ZDA.

Tam so namreč na okrožnem sodišču v južnem okrožju New Yorka vložili obtožnico zaradi obtožbe, da sta nameravala na območje New Yorka dostaviti več sto kilogramov heroina. Obtožnica temelji na domnevnih srečanjih s tajnimi agenti DEA, ki so pod krinko potekala v Avstriji. Po navedbah hrvaškega portala naj bi bila po obtožnici vpletena še dva moška, eden izmed njih naj bi bil prav tako slovenski državljan, drugi pa državljan Srbije. A njuna identiteta je še vedno neznana.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  06 .07. 2022 ob  17: 57
Izrociti ZDA! Pa naj ju tam neki Jamali in Tyreli pikajo dnevno v tazadnjo!