V ISTRI PADAJO SLOVENSKI VIKENDI: V štirih letih rešili "le" tretjino zahtev za legalizacijo

Istra

V Peroju pri Puli so minuli teden zabrneli bagri. Hrvaško ministrstvo za gradbeništvo in prostorsko ureditev je začelo z rušenjem na črno zgrajenih vikendov, katerih lastniki so tudi Slovenci. Padlo naj bi najmanj 20 nelegalnih vikendov, nadstreškov, septičnih jam in podobnih nelegalnih gradenj v priobalnem območju Brionov.

Kot pišejo hrvaški mediji, je bila večina nelegalnih vikendov in barak zgrajena po letu 2011, potem ko se je že iztekel rok za legalizacijo črnih gradenj. Tudi v tem času naj bi bile gradnje v polnem teku. Čeprav lastniki, ki večinoma prihajajo iz Slovenije, med tednom niso prisotni, je na parcelah nov gradbeni material in nove fasade.

Na priobalnem območju Brionov naj bi bilo takih nelegalnih gradenj okoli 4000, kar naj bi predstavljajo do 300.000 nočitev na črno. Najprej so se hrvaški pristojni organi odločili za rušenje objektov, ki so nastali po letu 2011 in nikakor ne morejo biti legalizirani.

Nekateri lastniki naj bi se nadejali, da bo prišlo do novega vala legalizacij, po poročanju hrvaških medijev pa se to ne bo zgodilo, saj je v proceduri odločanja veliko število prošenj. V Istrski županiji so do leta 2013 prejeli 24.551 zahtev za legalizacijo, od tega so jih rešili 7384, 14.300 so jih predali v nadaljnje reševanje. Preostale zahteve so v obravnavi. 

Deli novico:

Izolan |  24 .01. 2018 ob  09: 19
Clovek da prst on bi celo roko tak ti je zivljenje
Res je  |  23 .01. 2018 ob  20: 30
Sama sem bila že v več Istrskih kampih in v Balah je bil višek takega žuranja. Postavili so roštilje na določeni lokaciji obkolili lokacijo z vozili Gasilcev. Slovenska vozila in potem niso jebali živo silo , ampak ga žurali pozno v noč , drugo jutro pa nadaljevali. Največ jih je bilo iz severnega dela SWlovenije , drugače pa od vsepovsod . Po petnajst vozil in več . Sem menjala kamp že drugi dan in se delala , da nisem Slovenka.
Pisatelj .  |  23 .01. 2018 ob  20: 24
Če so lastniki Slovenski državljani so tudi vikendi Slovenski. Če je zrušen vikend Slovenca , ne morem napisati , da je vikend >Bosanski , ampak jSlovenski. Do sedaj je največ vikendov zrušenih tistih , katerih lastniki so bili Slovenci. Spomnimo se samo vikendov pred nekaj leti v Medulinu.
Živa sramota za Slovenijo , ker so lastniki Slovenci in ne posamezniki. En posameznik , ti kot Slovenski posameznik dela sramoto tebi in celi Sloveniji. Toliko o slovnici.
Skratka , bilo je kup barak narejenih iz elementov LAŠKEGA piva, nisem mogel verjeti. Potem so nekateri imeli ob lesenih bajtah še palčke in Sneguljčico , betonske ograje z Levi iz gipsa , cele ulice iz hišic na črno postavljenih slovenskih lastnikov in še najbolj glasni so bili z gasilskimi veselicami , kakor tudi drugje v avtokampih , kjer mislijo , da so slovenskogasilske pijanke legitimne , ker so tako fajn. Tujci so se vsi zgražali , jaz pa na drevo od sramote.
Vidim , da se spet oglašajo tisti ta fini , ki pravijo , da je to nemogoče.
Veste tisti , ki mislijo , da so to posamezniki , nosijo na sebi dres Slovenije in nas za Slovence imajo vsi turisti iz vseh koncev Evrope . Nihče ne reče , da so to posamezniki , ampak rečejo spet Slovenci , enako kot mi rečemo kdaj za Italijane , spet Italijani in podobno. Da pa pridejo na te veselice Gasilska društva iz cele Slovenije , vozijo po avtokampu z vozili Slovenske gasilske brigade in zavijajo s sirenami že ob devetih zjutraj in potem še spuščajo frajtonarco na ves glas , potem že ne morem reči , da je to delo posameznika , ampak je že delo slovenskih predstavnikov , ki si privoščijo s službenimi vozili žurat , da te kap .
Nebi rekel nič , ampak se mi takšno razumevanje slovenske kulture zdi popolnoma ignorantsko . In nekaterim se to še fajn zdi , kot Toniju v članku pod mano. Pa brez zamere!
Hrvaškem |  23 .01. 2018 ob  07: 11
Na Hrvaškem je več črne gradnje kot pri nas. Morate vede, da se ruši zgolj tisto, kar eni hočejo. Politiku ali bogatašu že ne bi rušli.
Panton |  22 .01. 2018 ob  23: 28
Bravo istrijani,samo skoda da ne podrete se tiste barake od Erjavca in Pahorja.Pa se kakega obalcana zraven..
Toni |  22 .01. 2018 ob  21: 11
Zakaj pišete "slovenski" vikendi? Jaz sem Slovenec in nimam nič s temi vikendi, ima morda država Slovenija? Ne, torej ne zavajajte. Gre za črne gradnje posameznikov in to je njihov problem.
Žajfa |  22 .01. 2018 ob  20: 50
-1
Padel je kontenjer od vegrada...se zadnja postojanka
za samostojno Istro |  22 .01. 2018 ob  19: 53
-3
https://www.youtube.com/watch?v=zclgBsa-16o
Istrijan |  22 .01. 2018 ob  15: 00
Ma kaj nas briga za Hrvaško.
Važno, da so naši Obalni vikendaši zaščiteni kot pande.
Franz Josef |  22 .01. 2018 ob  14: 13
Od Hrvatov se da (tudi) kaj naučiti...
Burja |  22 .01. 2018 ob  14: 05
11
Škoda da Benčičeva ni gradila na hrvaškem.
Db |  22 .01. 2018 ob  12: 32
Saj prav!kaj misle da so v Sloveniji kje lahko zidas brez dovoljenj pol malo podkupis obcinare in nobenem nic