V ISTRI OPAZILI NEVARNE MEDUZE: Opečejo vas lahko tudi tiste, ki so zaradi propadanja neprepoznavne (FOTO)

Istra

V hrvaški Istri v zadnjih dneh opažajo porast nevarnih vrst ožigalkarjev, kompasnega klobučnjaka. Strokovnjaki opozarjajo, da so žareče celice kompasnih klobučnjakov zelo strupene. Center za raziskovanje morja Inštituta Ruđer Bošković (RBI) Rovinj je prejel že več prijav o prisotnosti meduz.

"Meduze pogosto nimajo delov telesa, ali pa so zaradi propadanja (staranja) neprepoznavne. Vendar lahko tudi takšne meduze opečejo, zato se je treba izogibati vsakemu stiku z njimi," so v objavi na Facebooku opozorili na Centru.

''V primeru vboda predel sperite z morsko vodo in s pinceto previdno odstranite preostalo tkivo meduze. Spiranje z vodo iz pipe ali ustekleničeno vodo in praskanje bo le še poslabšalo vbod,'' so pojasnili.

Kompasnega klobučnjaka so kopalci do sedaj opazili v Pulju in Rovinju, je poročal portal 24ur.com.

Na telesu se pojavi izpuščaj, ki lahko ostane le na mestu stika, lahko pa se razširi tudi na druge dele telesa, je za hrvaški RTL pojasnila Tatjana Čemerikić z Inštituta za urgentno medicino. "Po izstopu iz vode se zato najprej pojavi rdečica, nato pa mehurji in opekline. V hujših primerih lahko pride tudi do slabosti, vrtoglavice in izgube zavesti," je dejala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija