V ISTRI OPAZILI 8-METRSKEGA MORSKEGA PSA: Zadel naj bi celo čoln ribiča (FOTO, VIDEO)

Istra

Odšel je na ribolov in naletel na ogromno plavut, ki je štrlela nad gladino vode. Takšno srečanje je imel v petek zjutraj lokalni ribič iz Koromačnega v Istri, ki mu je kljub začetnemu šoku uspelo posneti morsko žival, ki je, kot pravi, celo zadela njegov čoln. Dolga je bila okoli osem metrov.

Posted by Velimir Vrzic - Underwater Explorer on Friday, March 5, 2021

"Šel sem na ribolov in vlekel mrežo, ko sem pod vodo opazil nekaj ogromnega. Na čolnu sem bil sam. Izklopil sem motor in previdno pristopil k velikemu morskemu psu, da se prepričam, da ne haluciniram. V kratkem videu, ki sem ga posnel, preden sem zapustil prizorišče, da živali ne bi motil na njenem ozemlju, je razvidno, da je bil morski pes oddaljen le pol metra od mene. Za kakšnega morskega psa gre, naj ocenijo strokovnjaki. Bil sem v šoku in ni mi bilo vseeno. O vsem sem takoj obvestil prijatelja Velimirja Vrzića, ki je bil prav tako šokiran," je povedal istrski ribič.

Posted by Velimir Vrzic - Underwater Explorer on Friday, March 5, 2021

Njegov prijatelj, ki mu je ribič posredoval fotografije in videoposnetke, je za 24sata dejal, da je sam kasneje poskušal iskati morskega psa, ker se ukvarja s potapljanjem in podvodnimi raziskavami, a ga ni našel.

"Škoda, da v petek okoli 10.20 nisem bil z njim na čolnu, prava škoda. Njegov čoln je dolg 5,9 metra, pošast pa je približno dva metra večja od čolna," je še dejal.

Exkluzivni video materijal! Video zapis današnjeg (u 10.20 sati) bliskog susreta sa morskom psinom. Ribar je isključio motor i oprezno se približio velikoj psini kako bi se uvjerio o čemu se radi i eventualno obavijestio državne institucije i biologe. U video zapisu vidljiv je susret na pola metra između ribara koji je išao dignut mreže i psine. O čemu se radi na stručnjacima je Instituta za proučavanje mora kao i morskih biologa a ribar se oprezno udaljio kako predmetnu psinu nebi smetao u njenom prirodnom okolišu. Apeliramo na nautičare, yahtaše i brodove da budu oprezni prilikom navigacije navedenim aquatorijem kako nebi remetili mir morskih pasa-kitopsina u njihovom prirodnom okolišu. Veimir Vrzić Underwater explorer

Posted by Velimir Vrzic - Underwater Explorer on Friday, March 5, 2021

Draško Holcer iz hrvaškega naravoslovnega muzeja pravi, da je težko z absolutno gotovostjo trditi, za kakšno vrsto gre. "Lahko rečem, da je bil v petek zjutraj v bližini Koromačna opažen ogromen morski pes, morski pes, ki se prehranjuje s planktonskimi organizmi. Je popolnoma neškodljiva in zakonsko strogo zaščitena," je ocenil Holcer.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  08 .03. 2021 ob  13: 00
Ma zakaj niso šli vlada in poslanci na skupinsko kopanje?
kokodek |  05 .03. 2021 ob  21: 18
mogoče pa je bil nepreklicno odstopljeni, ki je kontroliral ribiča