V ISTRI NAJDENA NOVA VRSTA MEDUZE: "Novinke" vse bolj pogoste v Jadranu, kaj je vzrok? (FOTO)

Istra

Znanstveniki Inštituta za morje in priobalni pas univerze v Dubrovniku so z gensko metodo potrdili novo vrsto meduze iz roda Aurelia. Meduza, ki so jo uporabili za analizo, je bila poleti 2020 najdena v Rovinju.

Foto: Publisher of Open Access Journals

Meduzo, ki so jo poimenovali Aurelia pseudosolida, so našli v času masovnega pojava rebrač Mnemiopsis leidy in meduze vrste Aurelia solida. Raziskava je bila objavljena v znanstveni reviji Water, opravljena pa v sklopu projektov SpaTeGen in DiVMAd, ki jih financira hrvaški sklad za znanost.

Ker mora biti praviloma ves material, na osnovi katerega je opisana nova morska vrsta, shranjen v enem od prirodoslovnih muzejev, kjer je na voljo tudi drugim znanstvenikom za prihodnje raziskave, so meduzo Aurelio pseudosolido shranili v Prirodoslovni muzej Dubrovnik.

V zadnjih desetih letih je to že druga nova vrsta meduze v Jadranu, potem ko je bila leta 2014 opisana vrsta Mawia benovici, ki je dobila ime po hrvaškem planktologu in ekologu Adamu Benoviću (1943-2011).

Ekologija novoopisane vrste in njeno poreklo sta še neznanki. Glede na to, da se v Jadranskem morju zaradi klimatskih sprememb nove vrste beležijo vse bolj pogosto, obstaja verjetnost, da je tudi Aurelia pseudosolida novinka v Jadranu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ZigaZois |  16 .02. 2022 ob  15: 14
-1
Evolucija je ena od možnosti. Selitve za boljšimi pogoji življenja so prisotne tudi pri ljudeh.
Če se juh ne bomo znebili prej, bodo izginile ob napovedani "ledeni dobi".