V GROZLJIVI NESREČI AVTOBUSA IZGUBIL KAR 10 ČLANOV DRUŽINE: Trupla so zoglenela do pepela, le sedem preživelih (FOTO, VIDEO)

Kronika

V nesreči avtobusa na zahodu Bolgarije je danes umrlo najmanj 46 ljudi, je sporočilo bolgarsko notranje ministrstvo. Avtobus z makedonsko registracijo je trčil v zaščitno ogrado na avtocesti, se prevrnil in zagorel. Med žrtvami je tudi več otrok, več so jih zaradi opeklin odpeljali v bolnišnico, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do nesreče je prišlo okoli 2. ure na avtocesti kakih 40 kilometrov južno od Sofije. Vzrok za nesrečo še ugotavljajo. Prav tako še ni jasno, ali je avtobus najprej zagorel ali je bil požar posledica trčenja.

Skupaj naj bi bilo na avtobusu okoli 50 ljudi, je poročal bolgarski radio. Po informacijah makedonskim medijev je nesrečo preživelo sedem ljudi, šest odraslih in 17-letnica, piše dnevnik.hr. Kot je dejala dr. Maja Argirova iz Klinike za opekline v bolnišnici v Sofiji, nobena od poškodovanih oseb ni v življenjski nevarnosti. Ena oseba je bila premeščena na travmatologijo.

Kot mogoči vzrok nesreče je direktor bolgarske policije Borislav Sarafov navedel "napako voznika ali zaenkrat še nepotrjeno tehnično napako".

Avtobus je registriralo podjetje Besa Trans. Gre za podjetje, ki organizira potovanja in nakupovalni turizem v Istanbulu. Po prvih podatkih so bili na avtobusu pretežno mladi, ki so se vračali z ekskurzije v Turčiji, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Makedonski premier Zoran Zaev, ki se je skupaj z ministrom za zdravje Venkom Flipčejem in zunanji ministrom Bujarjem Osmanimom ponoči odpravil v Sofijo, je za Mio povedal, da je eden od preživelih dejal, da je pred nesrečo zaslišal glasno eksplozijo.

"Sem v stiku s premierjem Stefanom Janevom. Govoril sem s preživelim, ki je povedal, da so na avtobusu spali, ko se je zaslišala glasna eksplozija. Uspelo jim je razbiti eno od avtobusnih oken in rešiti nekaj ljudi. Na žalost ostalim ni uspelo. To je grozljiva nesreča, saj je 12 žrtev otrok, ostali pa so mladi ljudje, stari med 20 in 30 leti. Večina jih je makedonske narodnosti, so pa tudi ljudje iz Srbije," je še dejal Zaev.

Načelnik policije Stanimir Stanev je dejal, da je med žrtvami 12 takih, ki so bili mlajši od 18 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do zdaj je znano, da sta v nesreči umrla zaročenca, stara 23 in 27 let, Sever Jahi iz Skopja pa naj bi v nesreči izgubil kar 10 članov ožje in še nekaj članov širše družine, piše Telma. Tragično je končala tudi štiričlanska družina Ahmeti iz Skopja: mati, oče in njuna štiriletna dvojčka. Umrlo pa je tudi šest osnovnošolcev

Večina žrtev naj bi bila albanske narodnosti. Po navedbah namestnika generalnega tožilca Borislava Sarafova so bili potniki v avtobusu državljani Severne Makedonije. Po besedah odpravnika poslov na makedonskem veleposlaništvu v Sofiji Vladimirja Krastevskega je med žrtvami tudi bolgarski državljan. 

Odsek ceste, kjer se je zgodila nesreča, leži na hribovitem območju in je znan po pogostih nesrečah. Kraj nesreče je že obiskal bolgarski premier, ki opravlja tekoče posle Stefan Janev ter globoko prizadet sorodnikom žrtev izrazil sožalje. "To je velika tragedija," je še dejal.

Pretresen zaradi nesreče je tudi bolgarski notranji minister Bojko Rašov, ki je dejal, da kaj tako grozljivega še ni videl in da je to težko zdržati. "Zoglenela trupla ležijo drug na drugem na kupu. Izgoreli so do pepela, zato nihče ne more reči, koliko točno jih je in kdo so. Identificirati bomo morali osebo po osebo, kar bo zelo težko," je razmere opisal minister.

Tragični dnevi za Bolgare, včeraj v domu starejših izbruhnil požar 

Na vzhodu Bolgarije je včeraj izbruhnil požar v domu starejših, pri tem je umrlo najmanj devet ljudi. Požar so uspeli pogasiti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V domu je prebivalo 58 ljudi. Vse preživele so prepeljali na varno.

Požar je izbruhnil včeraj popoldne na podstrešju doma v vasi Rojak. Vzrok požara zaenkrat še ni znan.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija