TUDI SLOVENIJA GRE V VESOLJE: Slovenska delegacija obiskala center Francoske vesoljske agencije CNES

Svet

Slovenska gospodarska delegacija s področja vesolja se je od ponedeljka do srede mudila v francoskem Toulousu, kjer je obiskala center Francoske vesoljske agencije (CNES) in nekaj najpomembnejših podjetij v panogi, kot sta Airbus in Thales Alenia Space. Slovenska vesoljska pisarna in CNES sta se ob tem dogovorila za podpis sporazuma o sodelovanju.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na gospodarskem ministrstvu, je CNES ena vodilnih vesoljskih agencij v Evropi in svetu, ki med drugim upravlja z edinim evropskim izstreliščem v Francoski Gvajani - Kourou, od koder so poleteli tudi prvi slovenski sateliti.

Slovenska delegacija, ki jo je pod okriljem državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Matevža Frangeža sestavljalo 12 podjetij, se je srečala z glavnim izvršnim direktorjem CNES Lionelom Suchetom, pri tem pa "prepoznala številne priložnosti za sodelovanje na področju vesolja, predvsem v okviru programov Evropske vesoljske agencije (ESA)".

???? Gospodarska delegacija s področja vesolja, v sestavi dvanajstih podjetij in pod vodstvom državnega sekretarja Matevža...

Objavil/a Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport dne Četrtek, 08. junij 2023

"Velika vesoljska podjetja, kot sta Airbus in Thales Alenia Space, znana tudi kot sistemski integratorji, so namreč ključna pri izvedbi evropskega vesoljskega programa v okviru ESA. ESA razvija več novih projektov na področju vesolja, kjer se odpirajo možnosti tudi za sodelovanje slovenskih podjetij," so poudarili na ministrstvu.

Na obisku so se dogovorili, da bosta CNES in Slovenska vesoljska pisarna sodelovanje opredelila v sporazumu, ki bo predstavljal okvir za sodelovanje slovenskih podjetij v programih CNES. Sporazum naj bi bil podpisan v začetku prihodnjega leta, ko naj bi francoska delegacija obiskala Slovenijo.

"Majhen in dinamičen vesoljski sektor ima prebojne projekte, za njegov pospešen razvoj pa je nujno, da ga povežemo z velikimi vesoljskimi integratorji, kot sta Airbus in Thales Alenia Space. Dogovorjeno sodelovanje s CNES bo temu dalo pomemben politični pospešek," je obisk pospremil Frangež.

Vodja Slovenske vesoljske pisarne Tanja Permozer pa je ocenila, da je bil obisk v Toulousu dobra priložnost za predstavitev slovenskega vesoljskega sektorja in sodelujočih podjetij CNES in drugim institucijam, ki igrajo pomembno vlogo pri razvoju vesoljskega sektorja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija