V DVEH DNEH KAR SEDEM INTERVENCIJ V GORAH: Na Mangartu reševali planinko z otrokom

Kronika

Policijski helikopter je v petek in soboto sedemkrat poletel na pomoč v gore, so sporočili iz Policijske uprave Kranj, kjer opozarjajo na zahtevne razmere v gorah. V visokogorju je še vedno sneg, k hitrejši utrujenosti planincev svoje prispeva tudi vročina. Ponudnike turističnih nastanitev policija prosi, da tujce seznanijo z razmerami v gorah.

Fotografija je simbolična.

V petek je ekipa za helikoptersko reševanje v gorah na območju Kobale dvakrat reševala jadralna padalca. V Kobaridu se je tuja državljanka poškodovala pri soteskanju, na Mangartu pa so reševalci pomagali planinki, ki je z otrokom obstala pred večjim snežiščem. Oba so nepoškodovana prepeljali z gore.

V soboto je helikopter na pomoč poletel trikrat. Zjutraj se je na Storžiču zaradi odloma kamenja poškodovala planinka. Sredi popoldneva se je druga planinka pri sestopu s Špika spotaknila na kamenju in padla ter se poškodovala. V tretjem reševanju je ekipa z območja Triglava rešila dve tuji planinki, ki ju je helikopter nepoškodovani prepeljal v dolino.

Policisti opozarjajo na zahtevne razmere v gorah. V visokogorju je še vedno sneg, svoje k zahtevnim razmeram prispeva vročina v teh dneh in posledično hitrejša utrujenost planincev.

Letos je bilo tudi že več primerov odlomov skal in nesreč zaradi tega ter reševanj zaradi nepoznavanja poti in neustrezne opreme. Policisti pozivajo k načrtovanju ture in veliki previdnosti.

Ponudnike turističnih nastanitev pa prosijo, da tujce seznanijo z razmerami v gorah in jih napotijo k usposobljenim in registriranim gorskim vodnikom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija