V DOMU UPOKOJENCEV SEŽANA COVID-19 PREBOLELI SKORAJ VSI OSKRBOVANCI: Dostavili jim bodo dva 'zbliževalnika za stike'

Slovenija

Na območju Notranjske in Krasa so v zadnjem tednu zaznali manjše število okužb z novim koronavirusom. Kot je danes povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko Sandi Curk, je prišlo do ponovnega vnosa virusa v Dom starejših Cerknica, a verjame, da jim bo uspelo hitro zajeziti njegovo širjenje.

Curk je povedal še, da v domovih starejših v Postojni in Ilirski Bistrici nimajo okužb, nekaj posameznih je še v Domu upokojencev v Sežani in v Domu na Krasu v Dutovljah. V sežanskem domu so covid-19 preboleli skoraj vsi oskrbovanci in večje število zaposlenih. V Domu na Krasu pa so trenutno s oboleli trije stanovalci in prav toliko zaposlenih.

V regiji po Curkovih besedah ne zaznavajo večjih kršitev zaščitnih ukrepov ne v mestih niti na podeželju. Zanimanja za cepljenje je dovolj. Hitra testiranja redno opravljajo v štirih zdravstvenih domovih, še v tem mesecu pa bo hitro testiranje omogočeno tudi tistim, ki v svojih občinah nimajo zdravstvenih domov; pripravili ga bodo v tamkajšnjih občinskih stavbah.

Neformalna skupina Premik iz Sežane pa je z dobrodelno akcijo zbirala sredstva za postavitev t. i. zbliževalnika za pomoč pri omogočanju varnih stikov. Zbrali so 1325 evrov, kar zadošča za dva zbliževalnika. Enega bodo postavili v Domu upokojencev Sežana, drugega pa v Domu na Krasu iz Dutovelj. Oba sta že izdelana in bosta v dogovoru z zavodoma na lokacije nameščena predvidoma konec januarja, so sporočili iz skupine Premik.

Zbliževalnika skupaj z montažo in dostavo staneta 1100 evrov. Preostanek zbranih sredstev v višini 225 evrov bodo namenili Domu upokojencev Sežana. Zbliževalnik je prosojna pregrada, ki v času epidemije ogroženim omogoča varen klepet z bližnjimi. Omogoča tudi, da ljudje, ki nanjo vsak na svoji strani položijo roko, čutijo stik in toplino, je povedala Julija Žerjal iz sežanske skupine Premik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija