V DIVAČI IN AJDOVŠČINI: Obrambno ministrstvo bi letala v požarni sezoni stacioniralo bliže Obali in Krasu

Slovenija

Ministrstvo za obrambo je zaradi trenda podnebnih sprememb, ki obeta da bo Slovenija vse bolj ogrožena zaradi požarov v naravi, pripravilo program vzpostavitve namenske zmogljivosti za podporo gašenju iz zraka. Predvidevajo nakup srednje težkega helikopterja in največ šestih manjših letal z zmogljivostjo odmeta 3000 litrov vode, so sporočili.

Na ministrstvu še preigravajo možnosti ali bodo za ta namen kupili nova ali rabljena letala. Država je ob tem na poziv Evropske komisije izrazila interes, da prek mehanizma EU RescEU - AFFF (Aerial Forest Firefighting) pristopi k nakupu srednje težkega helikopterja, ki bo za namen gašenja opremljen z vrečo za gašenje kapacitete 3000 litrov.

Helikopter bo v prvem planu namenjen za gašenje iz zraka v okviru stalnih zmogljivosti RescEU - AFFF, izven požarne sezone pa bo namenjen za izvajanje številnih nalog zaščite in reševanja ter pomoči na nacionalni ravni, pojasnjujejo na ministrstvu.

Slovenija je v sklopu te stalne zmogljivosti izrazila še interes najema dveh amfibijskih letal Airtractor AT-802F Fire Boss, ki bi bil izveden po sistemu 'wet lease', torej skupaj s posadko. Ti opciji sta v večinskem deležu sofinancirani s strani Evropske komisije in primarno namenjeni mednarodni pomoči, zato se v tem programu štejeta kot dodatna zmogljivost za primer večjih požarov v Sloveniji, so sporočili.

Za uspešno delovanje bo sicer potrebno izgraditi zmogljivost in sicer enoto za gašenje požarov iz zraka, izvesti umestitev v sistem zaščite in reševanja, pridobiti in usposobiti ustrezen kader, zagotoviti vzdrževanje in ustrezno bazo za letala, so našteli na obrambnem ministrstvu. Poleg tega bo potrebno izdelati vse načrte za delovanje, po potrebi zagotoviti dopolniti zakonske/podzakonske podlage za zajemanje vode iz vodnih virov v Sloveniji, ter vzletanje in pristajanje letal na ustreznih vodnih površinah v Sloveniji.

Kot osnovna bazo letal bi na ministrstvu določili Letališče Cerklje ob Krki, kar bi omogočalo racionalizacije pri vzdrževanju letal in usposabljanju posadk. V času požarne sezone, pa bi bila letala premeščena na letališča bližje območjem z večjo požarno ogroženostjo, kot sta denimo letališči v Divači in Ajdovščini, so dodali.

Ob tem ministrstvo vladi predlaga nakup štirih manjših letal za boj proti požarom in sicer z možnostjo nakupa dodatnih dveh, kar pomeni skupno do šest letal.

Ocenjena vrednost investicije nakupa štirih letal v letih od 2023 do 2024 je 21,6 milijona evrov z DDV. V primeru nakupa šestih letal pa je ocenjena vrednost investicije nakupa v letih od 2023 do 2025 31,8 milijona evrov z DDV.

Obrambno ministrstvo je sicer program vzpostavitev namenske zmogljivosti za podporo gašenju iz zraka pripravilo pripravilo na podlagi sklepa vlade iz 22. septembra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija