V Cinkarni Celje naj bi danes stekel ustavljeni del proizvodnje

Kronika

Tekom današnjega dne naj bi stekel del proizvodnje v obratu Cinkarne Celje, kjer je v petek prišlo do delovne nesreče. Hkrati bodo začeli obnavljati poškodovani del obrata in skušali ugotoviti natančnejši vzrok za nesrečo. Ta naj bi bil po besedah tehnične direktorice Cinkarne Nikolaje Podgoršek Selič najverjetneje okvara na opremi.

V nesreči so bili poškodovani trije zaposleni. Dva poškodovana so prepeljali v celjsko bolnišnico, enega pa v ljubljanski klinični center. Po poročanju medijev naj bi enega iz celjske bolnišnice že odpustili v domačo oskrbo, drugi je ostal, a dobro okreva. Delavec, ki so ga po nesreči zaradi hudih poškodb prepeljali v ljubljanski univerzitetni klinični center, je bil še v nedeljo v umetni komi.

Do nesreče je prišlo v obratu, kjer proizvajajo titanov dioksid, in sicer pri procesu razklapljanja in raztapljanja titanove rude v razklopnem stolpu, visokem približno 12 metrov.

Eksplozija

Zaposleni, ki so postopke nadzirali v nadzorni sobi obrata, so opazili, da kemijski proces v stolpu ni potekal kot običajno, zato so odprli odprtino na pokrovu stolpa. Pri tem je prišlo do eksplozije. Vroča tekočina je poškodovala dva delavca, enega pa je po navedbah policije najverjetneje poškodoval del trdne snovi, ki je ob eksploziji priletel iz stolpa.

Višina gmotne škode, ki je nastala ob eksploziji, še ni natančno ocenjena, tehnična direktorica Cinkarne Celje Nikolaja Podgoršek Selič pa je za STA povedala, da do emisij oz. vpliva na okolje ni prišlo.