V ČEVLJIH JE SKRIVALA TO NENAVADNO STVAR: Na mejnem prehodu sta jo izdala nenaravna hoja in živčnost

Kronika

Na ruskem skrajnem vzhodu so cariniki prijeli žensko, ki je želela na Kitajsko oditi z dvema kilogramoma zlata - skritega v čevljih. "Mlada ženska je hodila nekoliko nenaravno in pred prečkanjem meje je bila videti živčna," so nenavaden poskus tihotapljenja v sporočilu za javnost opisali obmejni organi.

Ženska je nameravala z zlatom, skritim v čevljih, oditi na Kitajsko na mejnem prehodu v kraju Zabajkalsk. A ji ni uspelo. Ko so jo pregledali z detektorjem kovine, je prostovoljno predala osem zlatih palic v skupni teži 1863 gramov. Palice je imela z lepilnim trakom prilepljene na vložke v čevljih, sporočilo ruske carine povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po ocenah strokovnjakov vrednost nezakonito izdelanih zlatih palic znaša več kot pet milijonov rubljev (70.900 evrov). Ženska naj bi zlato tihotapila na zahtevo nekega kitajskega državljana. Proti njej so sprožili preiskavo zaradi trgovine s strateškimi viri.

Od začetka leta so sicer na prehodu v Zabajkalsku prijeli že več Rusov, ki so skušali na Kitajsko pretihotapiti zlato. Tudi avgusta je neka ženska deset zlatih palic skušala pretihotapiti v svojih čevljih. Iskanje zlata, tudi nezakonito, je v Rusiji, ki je med največjimi proizvajalkami te žlahtne kovine na svetu, močno razširjena praksa. V letu 2018 so v Rusiji pridobili 300 ton zlata.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija