V ČASU KRIZE SKORAJ 30 TISOČ NA NOVO PRIJAVLJENIH BREZPOSELNIH: Največji porast na Koprskem in Goriškem!

Slovenija

Na Zavodu RS za zaposlovanje se je od 1. do 26. maja na novo prijavilo 7089 brezposelnih oseb. Še aprila je zavod naštel 14.419 novih prijav, zmanjševanje števila pa "vliva določeno mero optimizma glede nadaljnje rasti brezposelnosti", je zavod zapisal v sporočilu za javnost.

Kot spodbudne je zavod označil tudi podatke, da se je do sedaj v maju odjavilo 5384 oseb, pri čemer se jih je 4462 zaposlilo. "Na vnovično rast povpraševanja delodajalcev po delavcih kažejo tudi podatki na naši spletni strani, kjer je danes objavljenih več kot 2100 prostih delovnih mest - v času epidemije je ta številka padla pod 1000," so pojasnili.

Marca in aprila letos se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 22.267 oseb oz. 123 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani. Na zavodu so zabeležili skokovit porast prijav iz razloga trajnega prenehanja potreb po delu; v dveh mesecih se je prijavilo 8057 trajno presežnih delavcev, kar je 457,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Najštevilčnejša kategorija med novoprijavljenimi brezposelnimi so kljub temu ostali brezposelni, ki jim je prenehalo delovno razmerje za določen čas. Prijavilo se jih je 9529, kar pomeni rast za 76,5 odstotka. Relativno največje povečanje, za 736 odstotkov, pa je bilo pri prijavah zaradi neizpolnjevanja obveznosti delodajalca - absolutno gledano je šlo sicer za 209 prijav.

Brezposelnost se je najbolj povečala na zahodu države

Od konca februarja do konca aprila se je brezposelnost najbolj povečala na območnih službah na zahodu države, in sicer na kranjski za 26 odstotkov, koprski za 22,8 odstotka in novogoriški za 19,1 odstotka.

V času krize je najbolj naraslo število brezposelnih mladih. Aprila letos je bilo v evidenci zavoda 4500 več mladih oziroma dve odstotni točki več kot lanskega aprila. Še vedno pa največjo skupino brezposelnih predstavljajo starejši.

Gledano po poklicih je bil največji porast novoprijavljenih med kuharji (+746,3 odstotka), natakarji (+464,8 odstotka) ter prodajalci (+145,5 odstotka). Na zavodu so izpostavili tudi poklice za neindustrijski način dela (+142,3 odstotka) in poklice za preprosta dela (+123,2 odstotka). Najmanjše povečanje prijav so imeli brezposelni s poklici iz skupine strokovnjaki (+51,9 odstotka).

Marca in aprila so delodajalci zavodu sporočili 11.729 prostih delovnih mest, kar je 52 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Zaposlilo se je 8406 brezposelnih, kar je 37,5 odstotka manj kot marca in aprila lani.

Največ zaposlitev za preprosta dela

Največ oseb je našlo zaposlitev kot delavci za preprosta dela pri nizkih gradnjah, zidarji, izvajalci suhomontažne gradnje ter štukaterji. Sledijo prodajalci, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, natakarji ter tajniki.

Z majem se sicer izteka veljavnost prvega protikoronskega zakona, s tem pa tudi ukrep subvencioniranega čakanja na delo za večino dejavnosti. Delodajalci ob uvajanju skrajšanega delovnega časa pozivajo tudi k podaljšanju čakanja na delo vsaj do konca junija, sicer bi lahko bilo po njihovih ocenah ogroženih več deset tisoč delovnih mest.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  28 .05. 2020 ob  12: 53
najvec odpovedi kuharji natakarji prodajalci pise. kaj pa sobarice?