V Bruslju se nadaljuje vrh EU

Vrh EU bo danes nadaljeval zasedanje v Bruslju, kjer je doslej vse druge teme zasenčila čezatlantska vohunska afera. Za Slovenijo je bila ključna razprava o bančni uniji in sinočnje srečanje premierke Alenke Bratušek s predsednikom ECB Mariom Draghijem, ki ob odhodu s prvega dne vrha sestanka s predsednico slovenske vlade ni želel komentirati.

Slovenska premierka je v izjavi ob prihodu na vrh poudarila, da je za Slovenijo na tokratnem zasedanju najpomembnejša razprava o bančni uniji, konkretno o evropskem pregledu 130 sistemskih bank v območju evra, ki se pripravlja.

Pojasnila je, da želi kolege prepričati, da Novi Ljubljanski banki in Novi kreditni banki Maribor, ki sta vključeni v pregled osmih slovenskih bank, ki trenutno poteka, ne bi bilo treba pregleda še enkrat opraviti naslednje leto na evropski ravni.

To stališče je premierka, sodeč po napovedih, predstavila tudi predsedniku Evropske centralne banke (ECB) Draghiju, s katerim se je srečala sinoči ob robu vrha. Informacij o poteku njunega pogovora za zdaj ni bilo mogoče dobiti.

Predsednik ECB je ob odhodu s prvega dne zasedanja v Bruslju na vprašanja o srečanju s slovensko premierko odgovoril le, da nima komentarja. Bratuškova pa bo na novinarska vprašanja odgovarjala danes.

Potem ko je sicer prvi dan vrha vse druge teme zasenčila vohunska afera, bodo voditelji danes potrdili sklepe o bančni uniji, boju proti brezposelnosti, digitalni ekonomiji in soočanju s problemom beguncev v Sredozemlju.

A odmevnih novic ni pričakovati niti na sklepni dan vrha, saj se s ključnimi odločitvami o bančni uniji čaka na sestavo nove nemške vlade. Tokratni vrh tako velja za nekakšen most do decembrskega, na katerem se pričakujejo odločitve.

Deli novico: