V BRUSLJU DANES ODLOČITEV O ŠIRITVI EU NA TRI DRŽAVE: Ima Hrvaška zadostno podporo?

Svet

Notranji ministri Evropske unije bodo danes odločali o pridružitvi Hrvaške schengnu s 1. januarjem 2023, pri čemer se slovenski južni sosedi obeta zadostna podpora. Predvidoma bodo glasovali tudi o vstopu Bolgarije in Romunije, a je podpora za ti dve državi pod vprašajem zaradi nasprotovanja Avstrije in Nizozemske.

Ministri članic EU, ki so tudi v schengnu, bodo danes odločali o sklepu, da se Hrvaška 1. januarja 2023 pridruži schengenskemu območju. Po neuradnih informacijah je pričakovati, da bo Hrvaška prejela zadostno podporo.

Vstop južne sosede v schengen podpira tudi Slovenija, ki jo bo na današnjem zasedanju v Bruslju zastopala notranja ministrica Tatjana Bobnar. Ob tem bo Slovenija predvidoma podala enostransko izjavo, v kateri potrjuje svoje vztrajanje pri implementaciji arbitražne razsodbe, ki je dokončna, zavezujoča in jo je treba spoštovati.

Hrvaška, ki se je Evropski uniji pridružila julija 2013, bo tako z novim letom vstopila še v območje brez nadzora na notranjih mejah, s čimer bo odpravljen tudi nadzor na slovensko-hrvaški meji. 1. januarja bo poleg tega prevzela tudi evro.

Notranji ministri naj bi prav tako glasovali o vstopu Romunije in Bolgarije v schengensko območje, a je podpora tema dvema državama pod vprašajem. Avstrija namreč nasprotuje članstvu obeh, Nizozemska pa članstvu Bolgarije.

Ministri za notranje zadeve članic EU bodo sicer danes obravnavali tudi akcijski načrt za upravljanje migracij na zahodnobalkanski migracijski poti, ki ga je Evropska komisija spričo naraščajočega števila prihodov migrantov predstavila v ponedeljek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija