V BiH nadaljevanje protestov

Kronika

Pred zgradbo predsedstva Bosne in Hercegovine v Sarajevu so se okoli poldneva ponovno začeli zbirati protestniki, ki so nezadovoljni z razmerami v državi. Kakih 200 protestnikov je znova tudi blokiralo promet na Ulici maršala Tita.

Nikšić je v ponedeljek možnost odstopa zavrnil, medtem pa k odstopu pozval notranjega ministra Fahrudina Radončića, ki mu očita neodgovornost in nedržavnost zaradi izjav, da njegovo ministrstvo nima pristojnosti, da posreduje proti nasilnim protestnikom, ki so v petek vdrli v zgradbo predsedstva BiH v Sarajevu. Poleg odstopov vodilnih politikov nezadovoljni državljani med drugim zahtevajo tudi ukinitev kantonov, povišanje pokojnin, zmanjšanje brezposelnosti in boj proti delu na črno.

O krizi, ki so jo sprožile slabe gospodarske in socialne razmere v državi, sta danes predsedujoči predsedstvu BiH Željko Komšić in bošnjaški član predsedstva Bakir Izetbegović razpravljala s predstavniki verskih skupnosti. Sogovorniki so se strinjali, da so protesti upravičeni, hkrati pa opozorili, da ne smejo prerasti v spopade med narodi BiH.

Socialdemokratska stranka BiH (SDP) je medtem danes v parlamentu vložila predlog za spremembo volilne zakonodaje, s katero bi omogočili izvedbo predčasnih volitev. Spremembe predvidevajo, da bi v izrednih okoliščinah parlamentarna skupščina lahko odredila izvedbo neposrednih volitev članov organov oblasti na vseh ravneh. Predsednik Republike Srbske, ene od dveh entitet BiH, Milorad Dodik je medtem možnost predčasnih volitev zavrnil.. "Vandalizem in problemi v (bošnjaško-hrvaški) federaciji niso razlog za izvedbo predčasnih volitev," je dejal.

Deli novico: