V Berlinu danes začetek 64. mednarodnega filmskega festivala

S komedijo Hotel Grand Budapest ameriškega režiserja Wesa Andersona se bo danes v Berlinu začel 64. mednarodni filmski festival. Poleg otvoritvenega filma je v tekmi za zlatega in srebrne medvede letos še 19 filmov, od tega kar štirje nemški. Berlinale se bo s podelitvijo nagrad sklenil 16. februarja.

Na Berlinalu bodo letos prikazali 400 filmov, pri čemer bo s kar 107 produkcijami in koprodukcijami najmočneje zastopan nemški film. Uradni tekmovalni program bo ponudil 18 svetovnih premier in tri prvence, v njem pa bodo poleg ameriških in nemških prikazali še filme iz Francije, Argentine, Brazilije, Velike Britanije, Avstrije, Norveške, Kitajske in Japonske.

Ameriški režiser Richard Linklater se bo za medvede potegoval s filmom Boyhood (Deška doba), francoski režiser Alain Resnais v Berlin prihaja s filmom Amier, boire et chanter (Ljubiti, piti in peti), Kraftidioten (In Order of Disappearance - Zaporedje izginotij) pa je naslov režijskega prvenca Norvežana Hansa Pettra Molanda.

Nemčija je v tekmi za medvede s filmi Zwischen Welten (Med svetovi) v režiji Feo Aladag, Die geliebten Schwestern (Ljubljeni sestri) režiserja Dominika Graffa, Jack Edwarda Bergerja in Kreuzweg (Razpotje) Dietricha Brüggemanna.

Častnega zlatega medveda za življenjsko delo letos prejme britanski režiser Ken Loach. Lani je berlinski zlati medved prvič šel v Romunijo. Zmagal je film Položaj otroka Calina Petra Netzerja, ki pripoveduje o težavnem odnosu med materjo in sinom.

Deli novico: