V AVSTRIJO IN NEMČIJO POD STROŽJIMI POGOJI: Obvezna elektronska registracija in negativen test!

Svet

Za vstop v Nemčijo z območij z višjim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom bodo poslej veljala strožja pravila. Tako bodo morali vsi, ki so bili v zadnjih desetih dneh v državi s seznama tveganih območij, na katerem je tudi Slovenija, od četrtka najkasneje 48 ur po vstopu v Nemčijo predložiti negativen izvid testiranja na novi koronavirus. Za vstop v Avstrijo bo od petka obvezna registracija na spletu, piše v odloku, ki ga je v torek zvečer izdalo avstrijsko ministrstvo za zdravje. Izjema bo veljala za dnevne migrante, tiste, ki bodo potovali čez državo ter izredne obiske v družinskem krogu, denimo za pogrebe, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Pri prihodih z območij z izredno visoko incidenco ali novimi, bolj nalezljivimi različicami virusa, bo treba negativen izvid testa predložiti že pred vstopom v Nemčijo, morda na primer letalski družbi. Že zdaj pa velja, da morajo tisti, ki pridejo v Nemčijo s tveganih območij, v karanteno.

Strožja pravila za prihode z držav na seznamu tveganih območij je nemška vlada sprejela danes, veljati pa bodo začela v četrtek. V skladu z novimi pravili bodo ob vstopu v Nemčijo od 1. marca vsi dobili sporočilo SMS o epidemioloških in drugih ukrepih, ki veljajo v državi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Potovanja na tvegana območja ne sodijo v čas pandemije," je poudaril nemški minister za zdravje Jens Spahn. "Kdor se temu noče odpovedati, bo moral ob vrnitvi domov na testiranje," je dodal. Povedal je še, da dodatno nevarnost predstavljajo mutacije virusa, zato želijo preprečiti njihovo širjenje po Nemčiji.

Za tvegana območja v Nemčiji veljajo tista, kjer v zadnjih sedmih dneh beležijo več kot 200 novih okužb na 100.000 prebivalcev. Slovenija je na seznamu takih območij od 1. novembra lani. Glede na najnovejše podatke evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) so v Sloveniji v zadnjih 14 dneh zabeležili 1168 okužb na 100.000 prebivalcev.

V elektronski registraciji pred potovanjem v Avstrijo bo poleg imena, datuma rojstva in elektronskega naslova treba navesti tudi domači naslov ter naslov, kjer bo posameznik bival v Avstriji. Vpisati bo treba tudi datum vstopa in morebitnega predvidenega izstopa iz države ter navesti države, v katerih je bil posameznik v zadnjih desetih dneh.

Po registraciji bo posameznik na svoj elektronski naslov prejel dokument pdf s kodo QR, ki ga bo lahko natisnil ali na pametnem telefonu pokazal ob vstopu v Avstrijo. Obrazec za registracijo v tiskani obliki bo sicer možno izpolniti tudi ročno na mejnih prehodih, a oblasti svetujejo elektronsko registracijo, s katero bi se izognili dolgim čakalnim dobam na mejah.

Spletni obrazec naj bi bil dostopen od danes. Ministrstvo je napovedalo, da bo podatke izbrisalo po 28 dneh.

Še vedno sicer velja obvezna desetdnevna karantena po vstopu v Avstrijo, ki jo je mogoče končati po najmanj petih dneh ob predložitvi negativnega izida testa na novi koronavirus. Izjema velja za prihode iz Avstralije, Finske, Grčije, Islandije, Japonske, Nove Zelandije,Norveške, Singapurja, Južne Koreje in Vatikana.

Z elektronsko registracijo naj bi izboljšali nadzor nad upoštevanjem karantene ter olajšali sledenje stikom z okuženimi.

Število novih okužb na dnevni ravni se medtem v Avstriji znova približuje 2000. V zadnjih 24 urah so jih po podatkih ministrstva za zdravje potrdili 1917, za covidom-19 je umrlo 49 ljudi. Še vedno je visoko tudi število covidnih bolnikov v avstrijskih bolnišnicah, a zadnje dni upada. Trenutno je v bolnišnicah 2179 obolelih s covidom-19, med njimi 354 na oddelkih za intenzivno nego, poroča APA.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija