V ANKARANU NAČRTUJEJO POKOPALIŠČE: Gradnja predvidena v letu 2021

Ankaran

V Občini Ankaran pripravljajo vse potrebno za začetek gradnje tamkajšnjega pokopališča. Februarja so izvedli javno razpravo in pridobili mnenja občanov, še ta mesec pa nameravajo objaviti natečaj za pripravo idejnih rešitev, je pojasnil direktor občinske uprave Iztok Mermolja. Gradnjo bi lahko začeli do jeseni 2021.

V Ankaranu nimajo pokopališča in morajo svojce pokopati na bližnjih pokopališčih. Projekt izgradnje pokopališča je v minulih letih že tekel in dokončali so prvo fazo pokopališkega kompleksa z grobnimi polji. A ko je prišla nova oblast tedaj še koprske občine, je načrte ustavila in namembnost območja spremenila v turistično, nepremičnine pa prodala gospodarski družbi, je povzel Mermolja.

Kot je spomnil, se je ankaranska občina že ob ustanovitvi leta 2015 zavezala k ureditvi pokopališča. Prek menjalne pogodbe s podjetjem Grafist je lani tako občina spet postala zemljiškoknjižni lastnik omenjenega zemljišča in ima na njem tudi pravico graditi. Februarja letos so opravili javno razpravo oz. predstavitev javnega natečaja, na podlagi katerega želijo pridobiti strokovno najprimernejšo rešitev ureditve širšega območja bodočega pokopališča.

V razpravi so občani po besedah Mermolje izkazali veliko naklonjenost projektu, izrazili so tudi željo po prekopu svojcev z bližnjih pokopališč. Želijo si predvsem žarne pokope, pa tudi pokope na morju in na zelenih površinah. Kar se tiče dostopa, pa želijo do pokopališča dostopati peš oz. z javnim prevozom, kar je tudi skladno z občinsko politiko trajnostne mobilnosti.

Celotna površina ureditvenega območja obsega 22.000 kvadratnih metrov, ožja površina pokopališča pa 15.000 kvadratnih metrov. Površina mrliške vežice naj ne bi presegala sto kvadratnih metrov, okvirno pa bodo pridobili okoli 600 grobnih polj, je naštel Mermolja.

Še ta mesec naj bi razpisali javni natečaj

Še ta mesec naj bi razpisali javni natečaj, s katerim želijo pridobiti strokovno najprimernejšo rešitev ureditve širšega območja. Potencialni kandidati bodo imeli 60 dni časa za pripravo elaboratov in sledilo bo ocenjevanje. Na tej podlagi bo ocenjevalna skupina naročniku - občini predlagala najprimernejšo rešitev. Ankarančani bodo imeli zatem v okviru javne razgrnitve spet možnost vpogleda v izbrane idejne zasnove in predstavitve mnenj. V občini pa se nadejajo, tako Mermolja, da bodo na podlagi javnega natečaja prišli tudi do okvirne vrednosti projekta.

Začetek gradnje predviden do jeseni 2021

Sledila bo priprava občinskega podrobnega prostorskega načrta, sprejetje odloka o načrtu pa je predvideno jeseni prihodnje leto. Po pripravi investicijske in projektne dokumentacije bo občina predvidoma spomladi leta 2021 pridobila gradbeno dovoljenje, začetek gradnje pa je predviden do jeseni 2021. Gre za dolg proces, je priznal Mermolja, ki pa je tudi posledica spremembe namenske rabe prostora in posegov v že izgrajeno infrastrukturo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erči |  08 .03. 2019 ob  10: 24
Lepo da bo enkrat nekoč pokopališče v Ankaranu...glede na hitrost realizacije projektov bo ravno čez 50 let... tako kot kolesarska steza in pločniki...
vseved |  08 .03. 2019 ob  09: 49
@Paperino, res sem nehvaležen . Ekspresno hitro smo dobili stojalo z vrečkami za pasje dreke na koncu Bevkove ulice .
Paperino |  08 .03. 2019 ob  01: 39
Jurij, kaj je to razumni rok? A je to kompleks Solis, kjer vsaj bazen končno deluje ali športni park, ki se je že dvakrat porušil? Tebi mora biti pa res težko v Ankaranu, nekje te očitno močno peče a si ne moreš nič pomagati :):):) Konec koncev, izgleda, da pokopališče vsaj bo, a ne?
Istrus |  07 .03. 2019 ob  22: 09
-6
Pa to ni normalno......
Pa kaj oni tam zidajo nuklearko ,da rabijo toliko casa
vseved |  07 .03. 2019 ob  18: 52
-5
Se v Ankaranu res ne da ničesar narediti v razumnem roku? Je treba pri vsakem projektu res izumljat toplo vodo?