V 105. letu se je poslovila hollywoodska diva Luise Rainer

Kronika

 V 105. letu starosti je danes preminila hollywoodska diva Luise Rainer - prva igralka v filmski zgodovini, ki je dve leti zapored prejela oskarja. Nemška igralka, ki so ji zlati kipec izročili leta 1936 in 1937, je zablestela v zlati dobi hollywoodskega filma, njena kariera pa je trajala le do zadnjega velikega filma Hostages leta 1943.

Prvega oskarja je prejela za relativno majhno vlogo v filmu The Great Ziegfeld, drugega pa za upodobitev revne kitajske kmečke žene v filmu The Good Earth.

Rainerjevo, ki se je rodila v Düsseldorfu, odraščala pa v Hamburgu, so opazili na gledaliških odrskih deskah na Dunaju. Kmalu je poslala slavna, pri čemer se je v Hollywoodu raje proglašala za Avstrijko, da je ne bi povezovali z nacistično Nemčijo, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Svojo sijajno igralsko kariero je sklenila zelo zgodaj, že v začetku 40. let minulega stoletja, pri čemer je krivdo pripisovala ameriški filmski industriji, ki naj ji ne bi dodeljevala pomembnejših vlog. Preselila se je v London, kjer je tudi umrla, večino svojega življenja pa je preživela v Švici. V filmih in na televiziji se je pojavljala le še občasno.

Dvakrat poročena

Bila je dvakrat poročena, drugič z založnikom Robertom Knittlom, s katerim sta imela hčerko, ki se predstavlja z umetniškim imenom Francesca Bowyer, piše dpa.

Doslej je oskarja dvakrat zapored uspelo dobiti le še Spencerju Tracyju, Katharine Hepburn, Jasonu Robardsu in Tomu Hanksu, piše britanski BBC.

Deli novico: