UZURPACIJA ISTRSKE OBALE S SLOVENSKIMI VIKENDI: Mnogi postavljeni tudi nelegalno, opozarjajo umaške oblasti

Istra

Trenutno je na območju Umaga približno 2000 nezakonito zgrajenih stavb. Teh je vseh sort, od majhnih montažnih hiš, prikolic z nameščenimi strehami, do prostornih hiš. Kupujejo se večinoma kmetijska zemljišča in gozdovi, kmalu pa na teh lokacijah zrastejo ilegalna naselja, zunaj vseh pravil stroke. Lastniki parcel so večinoma tuji državljani, v 99 odstotkih primerov gre za Slovence, piše Glas Istre.

Krivi pravzaprav niso tujci, ampak sistem, ki že leta dovoljuje uzurpacijo najbolj privlačnih delov istrske obale. Nezakonita gradnja je za večje število istrskih mest in občin rak rana, na katero je močno vplival zakon o legalizaciji.

Ekipa časnika je obiskala Umag. V nekaj več kot dveh urah obiskovanja skritih in odročnih lokacij jim je uspelo ujeti 20-odstotkov nezakonito zgrajenih stavb. Občinska oblast pa nima pri tem glede na zakonodajo nobene pristojnosti oziroma ima zvezane roke.

Nekateri vikendaši so po besedah umaškega župana Vilija Bassaneseja šli tako daleč, da so si privatizirali tudi plaže pred svojimi hišami. Temu so zdaj na občini naredili konec, kar je sprožilo val negodovanja med dopustniki.

"Nujno je treba sprejeti zakon, ki bi jasno opredelil, kako se na vsakem kmetijskem zemljišču kaj premika. Torej brez objektov na kolesih, prikolic, ki bi jih pozneje nadomestili s hišami," pravi umaški župan.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  18 .05. 2020 ob  15: 34
11
Nič novega na glede barak v Istri. Okupacija celinarjev nima meja pri gradnji nedovoljenih vikendov.
Občinarji so zelo ustrežljivi in ponižno dovolijo barakarjem gradnjo raznolikih počitniških objektov.
Onesnažujejo. Ne plačujejo nobenih turističnih taks, odvoza odpadkov in odvodnjavanje v kanalizacijo. Imamo samo v Piranski občini več kot 300 takih objektov in 30 bark v kanalu Jernej. Vse z namenom zastonj počitkovanja. Vse štiri občine bi morale to zadevo urediti.
Popolni nered na tem področju.
Občinarji zatiskajo oči in ušesa.
Ištrijan |  18 .05. 2020 ob  14: 00
12
Ma bogi slovenčki, nezakonito si prisvojijo celo obalo, morje, nato pride oblast vzpostavit zakonito stanje in oni čutijo, da imajo celo pravico bit užaljeni in nezadovoljni.....slovenska objestnost in oholost ne pozna meja!!!
va cagar |  18 .05. 2020 ob  12: 24
20
nič novega; delajo ( celinarji ) kar se jim zahoče, enako kot v SLO samo so pozabili da je umag hrvaška istra in ne slovenska, tako da jim bojo hrčki to lepo podrli potem bojo pa jokcali po slovenskih novicah in portalih. Bogi bogi