USTVARJALCI VSEH GENERACIJ, DOBIMO SE V TOMOSOVEM BLOKU! Odprto je Avtomatik delovišče (FOTO)

Koper

Legendarni koprski Tomosov blok, ki je doživel to leto temeljito prenovo, je bil v sredo, 27. novembra, stičišče vseh generacij. V pritličju so namreč z ogledom filma Prosti čas nekoč,  pripravili otvoritev večnamenskega prostora, ki bo tudi v bodoče služil za druženje lokalnih ustvarjalcev vseh generacij.

Kot je v uvodu filmskega večera, ki ga je organiziral Študentski svet Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem v sodelovanju s Centrom za dnevnih aktivnosti za starejše občane Koper, povedala Tina Cotič (UP PEF), je številčen obisk tako starejših občanov kot študentov jasen pokazatelj, da Koper tak prostor potrebuje.

"Lastnik nam je omogočil tri do šest mesečno poizkusno brezplačno uporabo pritličja nebotičnika in upam, da bomo tako sodelovali tudi v naprej in da bo prostor dolgoročno zaživel," je še dejala Cotičeva, ki sodeluje v projektu Avtomatik delovišče. Tako je skupina koprskih prostovoljcev poimenovala večnamenski prostor v pritličju Tomosovega bloka in postavila razstavo Koper: Imaginarno.

V nadaljevanju je povezovalec večera in režiser filma Prosti čas nekoč Lovrenc Habe, absolvent na pedagoški fakulteti, zbranim predstavil podrobnosti snemanja na Črnem Vrhu pri Idriji ter jih z narečnimi besedami popeljal v to hribovsko vas. Po ogledu filma je sledila diskusija ter primerjanje spominov starejših Koprčanov z izkušnjami starejših pričevalcev iz filma. Ugotovili so, da tako na Črnovrškem kot na Obali niso imeli veliko dobrin, so pa v Kopru imeli veliko kulturnih dejavnosti. Tudi nekatere igre so jim bile skupne, za razliko od črnovrških otrok pa so v Kopru imeli policijsko uro, kar študentje, mlajša generacija, niso vedeli.

"Zelo se strinjam z gospo, ki je  v filmu dejala, da je danes mladina hvale vredna, saj vsi študirajo in delajo ter se trudijo za boljše življenje. Res pa je tudi, da so danes vsi bolj razvajeni, a tako pač je," je v diskusiji povedala občanka. Druga gledalka pa je podkrepila izjavo gospe v filmu, ki je dejala, da se danes mladina vozi s svojimi avti, oni pa še za čevlje niso imeli. Študentom je položila na srce, naj izkoristijo vse kar jim je dano in naj bodo srečni, da vsi skupaj živimo v krasni deželi.