Ustavno sodišče v četrtek o davku na nepremičnine

Ustavno sodišče bo zahtevo za ustavno presojo zakona o davku na nepremičnine prvič obravnavalo na seji ta četrtek, ko bo predvidoma tudi odločalo o predlogu za začasno zadržanje izvajanja, so STA danes povedali na ustavnem sodišču.

Ustavno sodišče je v obravnavo doslej prejelo štiri zahteve za ustavno presojo tega zakona, vlagatelji - skupina 30 poslancev na čelu s poslanci SDS, Občina Rogašovci, Združenje občin Slovenije in Mestna občina Koper - predlagajo tudi začasno zadržanje izvajanja zakona in prednostno obravnavo.

Menijo namreč, da bi z izvajanjem zakona lahko nastale težko popravljive posledice. Po drugi strani sta DZ in vlada v svojih mnenjih ocenjevala, da bi, ravno nasprotno, z zadržanjem izvajanja nastale hujše posledice, kot če bi zakon veljal.

Pobudniki ustavne presoje izpodbijajo več členov zakona in menijo, da bo zakon med drugim kršil pravice do enakosti pred zakonom, zasebne lastnine, pravnega varstva, svobode veroizpovedi idr. ter načel, povezanih z avtonomnostjo lokalnih skupnosti.

Po zakonu do davčna uprava davek za leto 2014 odmerila glede na podatke v registru nepremičnin na dan 1. april. Do takrat imajo lastniki čas podatke urediti, če naj se podatki upoštevajo pri odmeri davka za letos.

Lastniki nepremičnin bi morali glede na zakon sicer do 1. februarja prejeti obvestila z izračunom davka, a jih geodetska uprava, kot piše današnji časnik Delo, "glede na zahtevnost obdelav zaradi izjem pri obdavčitvi nepremičnin" do takrat ne bo uspela pripraviti. Kdaj bodo obvestila poslana, bo predvidoma znano po končani obdelavi podatkov.

Deli novico: