USPEŠNA AKCIJA POLICIJE IN FURSA: Zasegli več kot 38 ton tobaka, tihotapci bi s prodajo zaslužili 11,6 mio evrov (FOTO)

Kronika

Policija in Finančna uprava (Furs) sta ob pomoči francoskih varnostnih organov in Europola razkrila mednarodno hudodelsko združbo, ki je na območju Slovenije nezakonito proizvajala tobačne izdelke in jih tihotapila po EU. Skupno so zasegli več kot 38 ton tobaka, stroje in drug material za nezakonito proizvodnjo, so zapisali v skupnem sporočilu.

Policisti in delavci Fursa so v hišnih preiskavah odkrili dva nezakonita proizvodna obrata tobačnih izdelkov. V torek so po prvih podatkih zasegli več kot 17 ton tobaka v zdrobljenih listih in več kot devet ton drobno rezanega tobaka. Zasegli so tudi 29 milijonov filtrov za cigarete, dva stroja za drobno rezanje tobaka, stroj za drobljenje tobačnih listov, stroj za izdelavo cigaret, deset ton cigaretnih škatel, viličar ter elektronske naprave in dokumentacijo. Furs pa je hudodelski združbi že novembra 2021 zasegel skoraj 12 ton drobno rezanega tobaka.

V tem tednu so izvedli zaključne preiskovalne aktivnosti in opravili hišne preiskave na 11 naslovih na območju policijskih uprav Maribor, Celje in Ljubljana.

Izdelki so bili namenjeni na črni trg. S prodajo cigaret, izdelanih iz skupne količine zaseženega tobaka, bi državni proračun prikrajšali za okoli 6,8 milijona evrov. Skupno pa bi s prodajo navedenih tobačnih izdelkov pridobili premoženjsko korist v višini okrog 11,6 milijona evrov.

Na podlagi Evropskega naloga za prijetje so v Sloveniji in na Hrvaškem prijeli dva člana združbe. V preiskavi pa so zaznali tudi sum, da so člani hudodelske združbe izvrševali davčne zatajitve. Za davčno zatajitev je predpisana kazen zapora od enega do osem let, če je dejanje storjeno v hudodelski združbi pa od treh do 12 let.

Preiskovalne aktivnosti so del širše preiskave, ki je od leta 2020 potekala v Franciji, saj je bila ta glavni ciljni trg združbe. Francoski varnostni organi so zaradi nadaljnje nezakonite prodaje preiskovali mednarodno hudodelsko združbo, ki je iz Slovenije in Poljske v Francijo dostavljala ponarejene cigarete.

Ugotovili so, da so najmanj štiri dostave v skupni teži 30 ton cigaret dostavili člani hudodelske združbe iz Slovenije s tovornimi vozili slovenskih podjetij. O tem so obvestili slovenske varnostne organe in preko pristojnega francoskega tožilstva in sodišča na Specializirano državno tožilstvo RS in Okrožno sodišče v Mariboru naslovili več evropskih preiskovalnih nalogov, so zapisali v skupnem sporočilu Fursa in mariborske policijske uprave.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija