Usoda Mercatorja naj bi bila znana do konca januarja

Predsednik nadzornega sveta Mercatorja Matej Lahovnik pričakuje, da bo do konca januarja znano, ali bo prevzem največjega slovenskega trgovca izpeljan. Sam misli, da Agrokor denar ima. Če tudi tokrat prevzema ne bo, pa je v pogovoru za časnik Delo izrazil pričakovanje, da bodo prodajalci z novim poskusom prodaje nekaj let počakali.

Na vprašanje, zakaj se špekulira, da bo prodaja padla v vodo, Lahovnik težko odgovori. Morda zato, ker prevzemnik še ni hotel razkriti svojih virov financiranja, je dejal. "Mislim pa, da denar imajo, ker so v ta proces vložili veliko časa in denarja in je bil tudi zanje zelo obremenjujoč. Predvidevam, da bo do konca januarja znano, ali bo prevzem izpeljan," je dejal.

Spomnil je, da so se Mercatorjevi prodajalci in Agrokor dogovorili, da bo postopek stekel, ko bodo izpolnjeni trije pogoji. Prvi je dobiček iz poslovanja pred obrestmi, davki in amortizacijo v višini 100 milijonov evrov. Ta pogoj bo izpolnjen. Drugi je dolgoročni reprogram okoli milijarde posojil, kar je že izpolnjeno. Tretji pogoj pa so soglasja varuhov konkurence in tudi ta bodo predvidoma izdana, je naštel.

Če bo do prevzema prišlo, se bo Mercatorjeva delnica po Lahovnikovem mnenju hitro povzpela blizu 120 evrov, v nasprotnem pa se lahko še bolj zniža.

Če prevzema tudi tokrat ne bo, pa Lahovnik pričakuje, da bodo lastniki počakali z desetim poskusom prodaje toliko, da uprava izpelje postopke prestrukturiranja. Se pravi še kakšne dve do tri leta, je dejal. Sicer pa se mora Mercator v vsakem primeru prestrukturirati, če ostane samostojen ali če ga prevzame Agrokor.

Deli novico:

frutek |  16 .12. 2013 ob  12: 09
predsednik nadzornega sveta, MISLI, da kupec denar ima. To je najbrž super prodaja nekomu, ki je še bolj zadolžen kot Mercatorja!!!!