USODA MANJŠINSKEGA TISKA ŠE NEJASNA: Tržaški občinski svet podprl tovrstne medije, a na vidiku krčenje sredstev

Trst

Občinski svet v Trstu je ponoči izglasoval resolucijo v podporo slovenskemu tisku v Italiji, italijanskemu v Istri ter krajevnemu tržaškemu tisku. Resolucija po eni strani izraža zaskrbljenost zaradi napovedanega krčenja sredstev za te medije, po drugi pa poziva tržaškega župana, naj pri vladi in parlamentu v Rimu posreduje, da bi to preprečili.

V besedilu resolucije, ki jo je po pisanju spletne izdaje Primorskega dnevnika podprlo 28 občinskih svetnikov, pet pa se jih je vzdržalo, so izrecno omenjeni Primorski dnevnik, Novi glas, tržaški škofijski tednik Vita nuova in dnevnik italijanske manjšine v Sloveniji in na Hrvaškem La Voce del Popolo. Resolucijo so podprli tako svetniki desnosredinske večine kot levosredinske opozicije, vzdržali so se le predstavniki Gibanja petih zvezd, ki so nasprotovali vključitvi škofijskega tednika v besedilo.

Predstavniki vladajoče koalicije v Italiji, zlasti populističnega Gibanja pet zvezd, si prizadevajo za postopno ukinitev javnih prispevkov za založništvo, ki trenutno omogočajo izhajanje zlasti manjšim krajevnim časnikom in časnikom narodnih manjšin, kot je slovenska. Gibanje pet zvezd je v pristojni parlamentarni komisiji najprej vložilo, potem pa 3. decembra umaknilo popravek proračuna, ki bi za 90 odstotkov znižal prispevke za vse časopise, kar bi resno ogrozilo obstoj tiskovin slovenske manjšine v Italiji.

Vlada v Rimu zdaj napoveduje svoj pravek proračuna v senatu, na podlagi katerega naj bi v letu 2019 znižali prispevek za založništvo za 25 odstotkov, v letu 2020 za 50 odstotkov, v letu 2021 za 75 odstotkov, v letu 2022 pa naj bi ga popolnoma ukinili. Kar se slovenske manjšine v Italiji tiče, bi bil to hud udarec zlasti za Primorski dnevnik, ki iz naslova italijanskega zakona za založništvo črpa pomembno vsoto za svoje izhajanje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija