Uslužbenec banke pobegnil "na kavo" s 60.000 evri

Kronika

Nek uslužbenec podružnice banke Hypo Alpe Adria iz Sarajeva je prejšnji teden iz trezorja ukradel več kot 300.000 evrov, ki pa jih je po hitrem odkritju tatvine vrnil. Ni pa vrnil še okoli 61.000 evrov, ki so jih v banki pogrešili šele kasneje - ko je moški skočil "na kavo" in ga ni bilo več nazaj, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Iz osrednje blagajne v banki je zaposleni ukradel 310.000 evrov. Varnostna služba je izginotje denarja sicer kmalu opazila, moški pa je veliko večino denarja nato vrnil.

A zgodba postane zares zanimiva šele zatem. Ista oseba je namreč ukradla tudi 120.000 konvertibilnih mark (okoli 60.000 evrov). Ta denar v banko ni bil nikoli vrnjen.

"Ko smo ga odkrili, nam je rekel, da gre na kavo in da se bo kmalu vrnil. A se ni več vrnil," je za časnik Avaz dejal vir iz banke. "Kasneje smo ugotovili, da je s kovčkom, polnim denarja, z letalom pobegnil v Carigrad, pa tudi da manjka 120.000 konvertibilnih mark," je še povedal vir.

Številna vprašanja odprta

Številna vprašanja ostajajo odprta - na primer zakaj nepoštenega uslužbenca že takoj po odkritju prve kraje niso suspendirali ali kako so mu lahko dopustili, da je "šel na kavo" in se ni več vrnil.

V banki medtem s prstom kažejo na varnostni službi sarajevskega in carigrajskega letališča. Ni jim namreč jasno, kako lahko nekdo gre mimo varnostne kontrole, ne da bi kdor koli odkril ogromne količine denarja, ki jih ima s sabo.

Uprava banke je sicer stopila v stik z družino osumljenca, ki ga bodo sedaj skušali prepričati, da se vrne v Sarajevo.