UPORABA NARAVNIH BARVIL PRI BARVANJU PIRHOV: Koraki in nasveti

Trendi

Barvanje pirhov je običaj, pri katerem ljudje izbirajo barve, iščejo nove in zanimive tehnike, načrtujejo, kdaj bodo začeli ustvarjati in kako bodo okrasili jajca. Vse to je zelo privlačno, saj v nas vzbudi kreativnost in poveča pričakovanje praznikov. V preteklosti so pirhe tradicionalno okrasili z uporabo naravnih barvil, ki so jih pridobili iz različnih naravnih materialov, ki so jih že imeli doma. Na primer, že kmalu po novem letu so začeli zbirati olupke čebule, da bi do velike noči nabrali dovolj veliko količino, ki bi zagotovila dober rezultat pri barvanju jajc. Poglejte, kakšne barvne učinke lahko dosežete z uporabo naravnih materialov.

Velikonočna jajca so tradicionalna hrana in simbol in na velikonočni praznik ne smejo manjkati. Običaj barvanja in okraševanja jajc je prisoten stoletja. Nekateri zgodovinarji trdijo, da izvor barvanja velikonočnih jajc sega v 13. stoletje ali še dlje nazaj. Številne velikonočne navade imajo celo predkrščanske korenine in tudi sam simbol jajca se pojavlja v različnih kulturah.

Običaj barvanja jajc naj bi poznali že pred 3000 leti v Perziji, kjer so obarvana jajca povezovali z perzijskim novim letom (nauruz). Barvanje in okraševanje jajc je bilo prisotno tudi v drugih kulturah. V krščanstvu simbolizira jajce vstajenje Jezusa Kristusa, ponovno rojstvo in upanje. Tradicionalno so jajca barvali rdeče, da bi simbolizirali Kristusovo kri.

V sodobnem času pa pisanice, pisanke, remenke ali pirhi – kot se še vedno imenujejo velikonočna jajca – niso samo rdeče barve, temveč jih lahko pobarvamo z različnimi barvami in okrasimo z različnimi tehnikami. Tradicionalne in okolju prijazne družine še vedno uporabljajo naravne barve.

Rdeči pirhi

Za eno jajce potrebujemo približno skodelico olupkov rdeče čebule in žlico belega kisa. Glede na število jajc količino olupkov in kisa primerno povečamo in kuhamo v večji količini vode. Rdečo barvo lahko dosežemo tudi tako, da jajca skuhamo v šipkovem soku, ki mu dodamo žlico belega kisa, piše na Okusno.je.

Rumeni pirhi

Za rumene odtenke je najbolje, če uporabimo bela jajca, saj bo rumena barva prišla lepše do izraza. Kot barvilo lahko uporabimo ognjičeve cvetove. Skodelico ognjičevih cvetov najprej skuhamo v vodi, ki ji dodamo malo kisa in soli. Ko se voda lepo obarva, jo precedimo in v 'ognjičevem čaju' skuhamo jajca. Zelo lepo rumeno barvo bo dala tudi kurkuma. V vodo dodamo 2–3 žlice kurkume in 1 žlico kisa, dobro premešamo in zavremo, nato pa v njej kuhamo jajca. Ta recept nam bo dal lep svetlo rumen odtenek.

Še ena naravna mešanica bo dala podoben rezultat. V vodi skuhamo olupke jabolk sorte zlati delišes (olupki 5–6 jabolk), 3 žlice mlete kurkume, žličko žafrana v prahu, pest kamilic in 4 pesti suhih bezgovih cvetov. Pustimo, da vse sestavine zavrejo, nato pa vodo precedimo in v njej skuhamo jajca.

Oranžni, rjavi in črni pirhi

Oranžno barvo dosežemo tako, da jajca skuhamo v vodi, ki ji dodamo skodelico olupkov rumene čebule, tej pa dodamo žlico belega kisa. Druga možnost je, da v vroči vodi raztopimo nekaj žlic rdeče mlete paprike in v tem kuhamo jajca.

Če želimo pirhe temnejše rjave barve, jih lahko obarvamo tako, da še vroče trdo kuhano jajce namočimo v skodelici precejene instantne kave, ki ji dodamo kis ali limonin sok. Razmerje naj bo takšno: za eno jajce 2 dcl kave in 1 žlička kave. Podoben učinek lahko dosežemo tudi, če jajce kuhamo v precejeni turški kavi. Če želimo temnejši odtenek, jajca kuhamo v močnejši kavi.

Jajce se bo obarvalo v zelo temno, skoraj črno, če ga kuhamo ali še vroče za dalj časa namakamo v skodelici pravega črnega čaja. Da bodo barva in vzorci na vaših velikonočnih jajcih prišli do izraza, jih premažite z olivnim oljem ali kosom slanine, da se bodo lepo svetili.

Modri in vijolični pirhi

Borovnice so odlično naravno barvilo, ki jajca obarvajo v modro. Dovolj je že pest borovnic na liter vode. Vendar pa pri tem pazimo, da jajc ne pustimo predolgo v vodi, saj lahko intenzivna barva prodre tudi v notranjost jajca.

Modre odtenke lahko dobimo tudi z rdečim zeljem. Za 1 liter vode potrebujemo približno 500 g rdečega zelja. Rdeče zelje naribamo ali na drobno nasekljamo in ga skuhamo v približno litru vode. Po približno 40 minutah lonec odstavimo z ognja in pustimo, da se zelje v vodi ohladi. Nato vodo precedimo. Vanjo položimo že skuhana jajca in jih v tej vodi nekaj minut namakamo.

Čas namakanja je odvisen od tega, kakšne odtenke želimo doseči in kakšne barve jajc uporabljamo. Če uporabljamo navadna (rjava) jajca, vodi dodamo še dve žlici kisa. Dlje, kot jih pustimo v vodi, bolj bodo jajca temna. Jajca med namakanjem večkrat preverimo in jih vzamemo iz vode, ko dobimo želeni odtenek. Z rdečim zeljem lahko dobimo tudi bolj vijoličaste odtenke.

Za vijolične odtenke lahko uporabimo tudi sok črnega ribeza. V loncu zavremo enako razmerje vode in soka ter v tej vodi skuhamo jajca. Za barvo sivke lahko jajca skuhamo v čaju hibiskusa.

Rožnati pirhi

Če želimo rožnate pirhe, uporabimo sok rdeče pese. Lahko uporabimo kar sok vložene rdeče pese, ki ga nekoliko razredčimo. V tem nato skuhamo jajca in pustimo, da se ohladijo. Rožnate odtenke dobimo tudi z zamrznjenimi malinami. Uporabimo 250 gramov na liter vode, ko jih skuhamo, jih zmešamo s paličnim mešalnikom, precedimo, dodamo žlico kisa in nato v tem skuhamo jajca.

Vzorčki na pirhih

Naraven način okrasitve velikonočnih jajc predstavljajo tudi razni rastlinski odtisi na jajčni lupini. Ta učinek dosežemo tako, da na jajce položimo rastlino (detelja, peteršilj, mačeha ali kakšno drugo cvetlico ali zelišče z vrta ali travnika) in nato jajce tesno ovijemo s hlačno nogavico ali gazo, tako da tkanina pritisne rastlino ob jajce.

Da se bodo listi in zelenje lepše prijeli na lupino, jih lahko pred nanašanjem premažemo z beljakom. Kos hlačne nogavice nato na vrhu zvežemo z vrvico ali gumico. Jajca skuhamo v izbranem (naravnem ali umetnem) barvilu.

Zeleni pirhi

Zelenkaste odtenke lahko dosežemo že z zelenim čajem. Na skodelico vode uporabimo 1 žlico zelenega čaja, vodi na koncu dodamo 1 žlico kisa in pustimo, da nekaj časa vre. V precejeni tekočini nato skuhamo jajca.

Če želimo intenzivnejše odtenke zelene, pa v vodo damo špinačo, koprive, regrat in kakšno drugo užitno zelenje. Pri tem naj bo razmerje približno 250 gramov listov na liter vode, dodamo deciliter kisa in kuhamo približno pol ure. Nato sestavine zmešamo s paličnim mešalnikom, lahko jih precedimo skozi gazo in nato v tej 'juhi' kuhamo jajca. Za boljši učinek jajca nato v tej vodi tudi ohladimo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija