UP FVZ IŠČE PROSTOVOLJCE: Sodelujete lahko v raziskavi o vplivu čaja iz smilja na zdravje

Izola

Na UP Fakulteti za vede o zdravju bodo izvedli zanimivo klinično študijo, s katero želijo ugotoviti vpliv čaja iz smilja na zdravje. Laški smilj ali imortel je značilna sredozemska rastlina, poznana predvsem po eteričnem olju, cenjenem v kozmetični industriji. Smilju se pripisuje številne blagodejne učinke na zdravje, saj so njegovi izvlečki bogati z antioksidanti.

Tekom raziskave bodo spremljali lipidni profil, serumsko koncentracijo glukoze, antioksidativni učinek,  protivnetno delovanje, sestavo črevesne mikrobiote in druge kazalnike zdravja pri zdravih posameznikih z vsaj dvema dejavnikoma presnovnega sindroma.

Kaj boste tekom raziskave brezplačno pridobili?

Pri raziskavi bodo sodelujoči pridobili 3-krat analizo telesne sestave z bioelektričnim impedančnim analizatorjem, 3-krat analizo krvne slike (biokemijske kazalnike glukozne homeostaze, lipidnega profila, vnetja, oksidativnega stresa in drugih kazalnikov zdravja), analizo sestave črevesne mikrobiote (mikrobna združba v vašem črevesju in svetovanje o izboljšanju prehranjevalnih vzorcev, v kolikor bi to želeli.

V raziskavo se lahko vključijo zdravi preiskovanci z indeksom telesne mase nad 25 kg/m2, stari med 40 in 65 let. Preiskovanci ne smejo jemati zdravil (z izjemo kontracepcijskih tablet) ali prehranskih dopolnil vsaj en mesec pred pričetkom študije, imeti pa morajo vsaj dva izmed petih dejavnikov presnovnega sindroma: povečan obseg trebuha, povišan krvni tlak, povišana raven glukoze, povišana raven trigliceridov, znižan HDL.

Kako bo potekala raziskava?

Raziskava bo trajala šest tednov, pri čemer boste štiri tedne vsak dan zaužili 200 ml čaja iz laškega ali peščenega smilja (eno skodelico zvečer). Tekom raziskave vam bodo 3-krat odvzeli vensko kri (pred pričetkom, po štirih tednih pitja čaja, po dveh tednih po koncu uživanja čaja, 3-krat izmerili telesno sestavo, krvni tlak, prinesli pa boste tudi vaš vzorec blata. Odvzem krvi in meritve bodo potekale na UP Fakulteti za vede o zdravju v Izoli.

V kolikor ste pripravljeni sodelovati v raziskavi, vljudno vabljeni. Raziskava se bo pričela 6. maja. Kdor bo sprejet v raziskavo, bo prejel podrobna navodila.

Na UP FVZ se zavedajo pomena ohranjanja vašega zdravja, sploh v trenutnih razmerah, zato bodo tekom celotne raziskave na meritvah skrbeli za higienske standarde. Merili bodo enega preiskovanca naenkrat, z maskami in rednim razkuževanjem rok, prostorov in pripomočkov, skladno z navodili NIJZ. Vsi raziskovalci so tudi cepljeni. Vaše sodelovanje bo za UP FVZ zelo dragoceno in bo pripomoglo k zelo zanimivim ugotovitvam.

Prijavite se preko tega e-poštnega naslova.