UP BO VZPOSTAVILA CENTER ZNANOSTI: Ob akvariju bosta zaživela še hiša znanosti in izobraževalni center

Koper

Univerza na Primorskem (UP) namerava vzpostaviti center znanosti, ki ga bodo sestavljali Akvarij Piran, arheološki park Simonov zaliv, hiša znanosti in izobraževalni center. Na ta način želijo po besedah rektorice Klavdije Kutnar doseči tesnejšo povezanost z lokalnim okoljem, popularizirati znanost ter skrbeti za usposabljanja in izobraževanja.

O centru znanosti je javnost slišala ob novici o brezplačnem prenosu stavbe Akvarija Piran na primorsko univerzo. Kot je pojasnila Kutnarjeva, so tako kot nekatere druge organizacije v lokalnem okolju poleti prejeli dopis ministrstva za izobraževanje, znanost in šport s pobudo, naj pripravijo vizijo razvoja akvarija, na kar so se na UP odzvali z umestitvijo akvarija v širši koncept centra znanosti.

V pred dnevi podpisanem pismu o nameri so se podpisniki dogovorili, da bodo po dejanskem prenosu objekta z dosedanjim upravljavcem, piransko gimnazijo, podpisali tudi pogodbo glede prenosa premične opreme in zaposlenih v akvariju. V viziji razvoja se je univerza tudi zavezala prevzeti vse tri zaposlene - akvaristko, ribiča in strokovnega sodelavca. To je po mnenju Kutnarjeve nujno, če želijo razvijati akvarij, saj UP nima operativnih strokovnjakov za to področje.

Rektorica Klavdija Kutnar

"Želimo pa v okviru centra znanosti interdisciplinarno povezati več raziskovalnih področij in izkoristiti center za promocijo in popularizacijo vseh znanstvenih področij, ki jih na univerzi razvijamo," je dodal rektorica.

Sam akvarij bi želeli izboljšati po zgledu univerz v tujini, in sicer z digitalizacijo in umeščanjem interaktivnih elementov. Hkrati pa bodo v njem lahko predstavljali dejavnosti univerze, vezane na raziskovanje morja. V akvarij želijo umestiti tudi visokošolsko dejavnost: "Naši študenti varstva narave bodo neposredno dnevno v stiku z akvarijem. V akvarij bomo vpenjali tudi naše raziskovalno delo na področju morske biologije."

Pred pandemijo je bil piranski akvarij samozadosten in je uspel pokrivati obratovalne stroške in stroške za plače, zato Kutnarjeva verjame, da bodo z aktivno promocijo akvarija in njegovim umeščanjem v center znanosti spet dosegli njegovo finančno samozadostnost. "Imamo tudi vizijo, kako s pomočjo naših raziskovalcev vpenjati akvarij v mednarodne projektne prijave, preko katerih dobimo sredstva za obnavljanje," je dodal rektorica.

V bodoči center znanosti bo univerza poleg akvarija umestila tudi arheološki park Simonov zaliv in hišo znanosti, ki bo zaživela v stavbi v lasti UP v v Piranu, kjer je do zdaj deloval inštitut za arheološke raziskave Fakultete za humanistične študije. Enota centra znanosti bo tudi izobraževalni center, kjer bodo poleg vseživljenjskega učenja skrbeli tudi za usposabljanje mentorjev in učiteljev, pripravljali izobraževalne dneve za učence in dijake ter popularizirali znanost.

Kutnarjeva si želi povezovanja z osnovnimi in srednjimi šolami po celi Sloveniji in tudi izven meja, da bi izobraževalne programe centra znanosti vpeli tudi v letne programe dela šol v obliki ekskurzij.

Rektorica sicer pričakuje, da bo še v tem letu formalno urejen prenos objekta Akvarija Piran na univerzo, nakar se bodo osredotočili na izboljšanje njegove ponudbe. Sicer pa je vizija UP, da bi center znanosti vzpostavili še v letu 2022.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija