UNIVERZALEN DOSTOP DO VARNE TRANSFUZIJE KRVI: Danes obeležujemo svetovni dan krvodajalcev

Svet

Letošnji svetovni dan krvodajalcev poteka pod geslom Varna kri za vse. Cilj kampanje, katere tema je redno krvodajalstvo in univerzalen dostop do varne transfuzije krvi, je povečanje ozaveščenosti o univerzalni potrebi po varni krvi pri zagotavljanju zdravstvene oskrbe in ključni vlogi, ki jo ima prostovoljno darovanje pri doseganju tega cilja.

V Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica - Zveza) so ob svetovnem dnevu krvodajalstva ljudi pozvali, naj postanejo krvodajalci in redno darujejo kri, "saj gre za dejanje, ki je ključno za izgradnjo trdnih temeljev za trajnostne nacionalne zaloge krvi, da jo bo dovolj za vse, ki bodo transfuzijo potrebovali".

Redno darovanje krvi namreč zagotavlja, da imajo vsi posamezniki in skupnosti dostop do zadostnih zalog varnih in kakovostnih krvnih pripravkov, ki so sestavni del splošnega zdravstvenega zavarovanja in ključen element učinkovitih zdravstvenih sistemov, pravijo.

Krvodajalci pomemben del zdravstva

Po besedah predsednika sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v anesteziologiji, intenzivni terapiji in transfuziologiji pri Zbornici - Zvezi Antona Justina so krvodajalci zelo pomemben del zdravstva, zato se je zahvalil vsem, ki darujejo kri in s tem omogočajo bolnikom zdravljenje s krvjo.

Kampanja Varna kri za vse je tudi poziv k ukrepanju vsem vladam, nacionalnim zdravstvenim organom in nacionalnim transfuzijskim službam, da zagotovijo ustrezna sredstva ter vzpostavijo sisteme in infrastrukturo za povečanje zbiranja krvi od prostovoljnih, rednih, neplačanih krvodajalcev.

V Sloveniji poleg obeležitve svetovnega dneva krvodajalstva praznujemo tudi slovenski dan krvodajalstva, ki je pod sloganom Pravi junaki darujemo! potekal 4. junija.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija