UMRL TRETJI POTNIK S KRIŽARKE: Japonci z ladje spustili 23 ljudi, brez da bi jih testirali

Svet

Umrl je tretji potnik z ladje za križarjenje Diamond Princess, ki je že od začetka meseca zaradi novega koronavirusa zasidrana v japonski Jokohami. Število potrjenih okužb pri ljudeh z ladje se je povečalo na 691. Japonske oblasti so ob tem priznale, da so 23 ljudi spustile z ladje, ne da bi opravili ustrezne teste.

Po današnjih navedbah japonskega ministrstva za zdravje je v bolnišnici za pljučnico umrl Japonec, star okoli 80 let, ki je bil na ladji, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Ali je bil okužen z novim koronavirusom, niso sporočili. Dva starejša potnika, ki sta bila okužena z virusom, sta umrla v četrtek.

Skoraj 1000 potnikov, ki so bili negativni na testiranju za koronavirus, je ta teden zapustilo ladjo. Krepi se zaskrbljenost o zdravstvenem stanju teh ljudi, saj je več potnikov, ki so bili na ladji negativni, zbolelo kasneje. Šele v domovini so okužbo odkrili pri več kot 20 tujcih.

Okužbo pa so kasneje odkrili tudi pri Japonki, stari okoli 60 let, ki je ladjo zapustila v sredo, v petek pa je dobila vročino. Na testiranju je bila pozitivna v soboto. Japonski minister za zdravje Katsunobu Kato je danes sporočil, da ta primer jemlje resno in napovedal, da bodo okrepili spremljanje potnikov.

V soboto je sicer priznal, da so 23 potnikov z ladje izpustili, ne da bi opravili vsa testiranja. "Močno obžalujemo našo napako, ki je povzročila to situacijo," je poudaril.

Danes se je na izredni seji o ukrepanju proti koronavirusu sestala tudi japonska vlada, ki je že pozvala ljudi, naj se izogibajo območjem, kjer je veliko ljudi.

Na ladji ostaja nekaj potnikov, ki čakajo na čarterske polete za vrnitev domov, in okoli 1000 članov posadke. Slednji niso bili v karanteni, saj so morali skrbeti za normalno obratovanje ladje. 14-dnevno karanteno naj bi kmalu začeli tudi za člane posadke.

Japonsko ministrstvo za zdravje je ob tem danes sporočilo, da so na ladji zabeležili 57 novih okužb, med njimi je 55 članov posadke in dva potnika. Skupaj so med več kot 3700 ljudmi, ki so bili oziroma so še na ladji, odkrili 691 primerov okužb.

Na ladji je bilo tudi šest Slovencev. Štirje, ki so bili negativni, so že v samoizolaciji doma, dva, ki sta se okužila z virusom, pa sta v bolnišnici v Jokohami.

Rusija je medtem repatriirala osem ruskih potnikov ladje, med katerimi so trije okuženi z novim koronavirusom.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija