UMOR V KRKAVČAH PRED VRHOVNIM SODIŠČEM: Matić prepričan, da je sodišče zmotno ugotovilo dejansko stanje

Kronika

Na vrhovnem sodišču je danes potekala pritožbena seja v primeru Marka Matića, ki ga je sodišče prve stopnje novembra lani obsodilo na 30 let zapora zaradi dvojnega umora v Krkavčah, višji sodniki pa so junija sodbo potrdili. Sodnik poročevalec je danes povzel dosedanje ugotovitve sodišč in vsebino pritožbe, sodišče pa odločitve še ni sprejelo.

V pritožbi na višjem sodišču je Matićeva obramba sodbo izpodbijala zaradi bistvenih kršitev določb kazenskega postopka in zmotne ugotovitve dejanskega stanja, izpodbijala pa je tudi odločbo o plačilu stroškov kazenskega postopka. Odvetnik Branko Gvozdić je predlagal razveljavitev sodbe, na ponovljenem sojenju pa naj bi Matiću sodil drugi sodnik.

Višje sodišče je presodilo, da ni šlo za silobran, prekoračen silobran ali uboj na mah. Prav tako je potrdilo, da je obtoženi obe kaznivi dejanji storil v prištevnem stanju. Višji sodniki so Matićevi pritožbi ugodili le v delu, ki se nanaša na stroške postopka.

Tudi pred vrhovnim sodiščem se obramba sklicuje na postopkovne nepravilnosti. Tožilstvo pa je odgovor na pritožbo sodišču predložilo v pisni obliki. Današnjo obravnavo so tako danes končali v manj kot eni uri, sodišče pa bo stranke o odločitvi obvestilo pisno.

Matića je prvostopenjsko sodišče spoznalo za krivega umora starejšega para v Krkavčah avgusta 2018. Policija je 83-letnega moškega našla mrtvega, 75-letnica pa je umrla pozneje v bolnišnici. Tragediji so botrovali dalj časa trajajoči spori in nesoglasja v zvezi s premoženjem. Žrtvi sta bila svak in polsestra osumljenca. Matić je v zagovoru zavrnil krivdo in pojasnil, da je ravnal v samoobrambi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  17 .10. 2020 ob  07: 50
Če nekdo ubije 2 osebi in odvetnik obsojenega ugovarja na način kot je opisan imamo zelo verjetno veliko praznino. V glavi odvetnika. Je pa škoda, da pravni sistem sploh dopušča tako pritožbo, ker se s tem le ustvarjajo sodne zamude.