ULJANIK ODHAJA V ZGODOVINO: Proizvodnja stoji, denarja za zagon ni, prav tako pogojev za stečaj

Istra

Skupščina upnikov puljske ladjedelniške družbe Uljanik je danes na sodišču za gospodarske zadeve v Pazinu odločila, da krovna družba ladjedelnice kot delniška družba nima pogojev za nadaljevanje poslovanja skozi stečajni postopek in ji sledi likvidacija. Pojasnili pa so, da obstaja priložnost za ustanovitev novega Uljanika.

Dolgovi Uljanika so presegli 5,1 milijarde kun (690 milijonov evrov), medtem ko je premoženje družbe ocenjeno na 1,7 milijarde kun (230 milijonov evrov). Proizvodnja stoji, denarja za zagon pa ni, prav tako pa ni zakonskih pogojev za stečaj, je novinarjem pojasnila stečajna direktorica Uljanika Marija Ružić.

Poudarila je, da delniška družba Uljanik kot pravna oseba zagotovo odhaja v zgodovino, a to ne pomeni, da ostala Uljanikova podjetja, ki so že v stečaju, ne morejo biti jedro nove družbe. Sodišče je namreč sprejelo odločitev o zamiku prodaje dela premoženja družbe, da bi omogočili oživitev ladjedelništva v Pulju.

Kot je dodala, obstaja možnost izdelave poslovnega načrta za nadaljevanje poslovanja, za katerega lahko poskrbi hrvaška vlada, ki je večinska upnica Uljanika. Kot možnost je omenila ustanovitev nove družbe Uljanik ladjedelništvo 1856, na katero bi lahko prenesli ladjedelniško opremo in koncesijo, ki jo ima puljska ladjedelnica.

V sindikatih pričakujejo naslednjo potezo hrvaške vlade in upajo, da bodo v Zagrebu izdelali poslovni načrt za novo družbo. Izpostavili so, da je na zavodu za zaposlovanje v Pulju več kot 700 bivših delavcev Uljanika različnih profilov, ki so pripravljeni znova začeti delati v puljski ladjedelnici.

Da današnja odločitev ne pomeni nujno konca ladjedelništva v Pulju, je ocenil tudi hrvaški minister za gospodarstvo Darko Horvat. Kot je potrdil, je ena možnosti za nadaljevanje obratovanja ladjedelnice vzdržen poslovni načrt, so danes sporočili s hrvaškega ministrstva za gospodarstvo.

Horvat je dodal, da bo morala država kot največja upnica Uljanika na koncu sprejeti odločitev, ki bo upoštevala vsa finančna in pravna tveganja za državni proračun ter bo usklajena s pravili EU o državnih pomočeh. Predpogoja za kakršnakoli državna jamstva za ohranitev ladjedelništva v največjem istrskem mestu sta jasna vizija poslovanja, ki na koncu leta kaže pozitivni rezultat in sposobnost vrnitve prevzetih obveznosti, je opozoril.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija