Ulice Kaira zasedli jezni islamisti

Kronika

V Kairu se je več tisoč islamistov podalo na ulice. Muslimanska bratovščina jih je pozvala, naj se na "petek jeze" iz mošej v Kairu podajo proti trgu Ramzes. Stanje v Kairu je napeto, o nasilju pa poročajo tudi iz preostalih delov Egipta, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Po molitvah se bodo na 'petek jeze' v vseh mošejah v Kairu začeli shodi proti državnemu udaru in se odpravili proti trgu Ramzes," je v četrtek na Twitterju napovedal tiskovni predstavnik Muslimanske bratovščine Gehad al Hadad. Egiptovske varnostne sile so sicer po poročanju britanskega BBC dostop do trga Ramzes zaprle.

Poročevalci s terena sedaj poročajo o streljanju, metanju kamenja in solzivcu na trgu Ramzes. V bližini trga naj bi bili tako podporniki kot tudi nasprotniki 3. julija odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, kdo strelja, pa ni jasno.

V oboroženem napadu na neko kontrolno točko v Kairu je umrl policist. BBC pa poroča tudi o napadu na policijsko postajo na robu trga Ramzes.

Za danes so sicer svoje demonstracije napovedali tudi člani skupin, ki nasprotujejo Mursiju, Narodna fronta rešitve in Tamarod. Iz Tamaroda so privržence pozvali, naj s shodom "zavrnejo domači terorizem in tuje vmešavanje", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protesti tudi drugod po državi

Podporniki Mursija so sicer proteste danes pripravili tudi drugod po državi, marsikje je izbruhnilo nasilje. V mestu Ismailija ob Sueškem prekopu so bili v spopadu z varnostnimi silami ubiti štirje protestniki, enajst pa jih je bilo ranjenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Spopadi med Mursijevimi privrženci in varnostnimi silami so izbruhnili tudi v mestu Tanta severno od Kaira.

V Egiptu je razglašeno izredno stanje, pripadniki varnostnih sil pa imajo dovoljenje uporabiti prave naboje v samoobrambi in za obrambo pomembnih objektov. Na ulicah Kaira se je že dopoldne razmestilo veliko število oboroženih policistov in vojakov. Vojska je postavila tudi obrambne ščite okoli nekaterih pomembnih stavb.

Prebivalci sami blokirali ceste

Pojavili pa so se tudi pozivi ljudem, naj sami zavarujejo svoje soseske in cerkve po vsej državi. Tako so ponekod prebivalci sami blokirali ceste, preverjajo osebne dokumente in preiskujejo avtomobile.

Krvavo nasilje se je v Egiptu razplamtelo v sredo, ko so se začasne egiptovske oblasti odločile, da dokončno opravijo s protesti privržencev odstavljenega predsednika Mursija na dveh trgih v Kairu. Po zadnjih uradnih podatkih je nasilje v enem dnevu terjalo 578 življenj, na tisoče ljudi je bilo ranjenih.