UKREPOV NE BI SMELI SPROŠČATI, AMPAK JIH ŠE BOLJ ZAOSTRITI: "Nekatera cepiva niso več učinkovita!"

Slovenija

Avstrijska Tirolska je zaradi širjenja južnoafriške različice koronavirusa v izolaciji. Za izstop iz države bo od  petka potreben negativen test. Nemčija je epidemiološke ukrepe podaljšala do marca, Francija celo do junija. Infektolog Andrej Trampuž, ki dela kot vodja raziskovalnega oddelka Univerzitetne klinike Charite v Berlinu, poudarja, da je južnoafriška različica koronavirusa nevarna, ker se izredno hitro širi in nekatera cepiva proti njej niso učinkovita. Zato upa, da bo tudi Slovenija uvedla še strožje ukrepe.

"Za vsaj nekatera cepiva vemo, da niso več učinkovita proti južnoafriški različici. Resnično upam, da bodo ukrepi na Tirolskem poostreni, še bolj pa, da bodo v Sloveniji poostreni ukrepi. Ker te variante se bodo hitro razširile. Po vsej verjetnosti so že v Sloveniji in tudi v drugih sosednjih državah in edino poostritev, ne olajševanje, bo lahko preprečilo, da ne bo prišlo do tretjega vala," je prepričan Trampuž.

Tisti, ki bodo želeli zapustiti Tirolsko, bodo potrebovali negativen test, a šele od petka. Trampuž meni, da takšni ukrepi širjenja virusa ne bodo preprečili.

Andrej Trampuž

Trampuž: Preplavila nas bo južnoafriška varianta, morda tudi druge še bolj nalezljive variante

"Preplavila nas bo južnoafriška varianta, morda tudi druge še bolj nalezljive variante, če ne bomo na splošno naredili 'lockdown'. Politiki, na žalost, dajejo lažna upanja, da so te padajoče številke že zadosten razlog, da sproščamo ukrepe," je Trampuž povedal za sinočnje Odmeve in napovedal nekaj trdih tednov, ki naj bi bili pred nami:

"Prej kot bomo odkrito to povedali, boljše bo in lažje bo zajeziti, če bomo prej pri nižjih številkah. Kot primer lahko navedem Nemčijo, ki ima podoben problem. Kljub temu da ima petkrat manj infekcij s koronavirusom kot Slovenija, še poostruje ukrepe in še hitreje gledamo, kako bomo precepili prebivalstvo."

Trampuž je še opozoril, da bomo sicer dosegli visoko precepljenost starejših, torej se bodo okužbe širile pri mlajših ljudeh, zato pričakujejo, da bo nov val prizadel predvsem te, ki bodo napolnili bolnišnične oddelke za intenzivno nego.

Trampuž: Klasična cepiva so manj učinkovita

"Torej še enkrat apel, sedaj poostriti ukrepe, ostati doma in narediti vse, da spravimo virus pod kontrolo, danes in sedaj. Novejša cepiva, ki bazirajo na moderni tehnologiji mRNK, so učinkovita tudi proti južnoafriški različici. Klasična cepiva so manj učinkovita in verjetno bodo tudi mutacije, pri katerih ne bodo učinkovita. Izplača se čim prej precepiti z novim cepivom, ki pa ga na žalost povsod primanjkuje, ker se produkcija ne more tako hitro nadaljevati. To se pravi, da moramo ta čas imeti ukrepe, dobre maske in izogibanje kontaktov je edini način," je prepričan Trampuž.

Tirolsko, kjer so potrdili 293 okužb z južnoafriškim sevom, so razglasili za evropsko žarišče. Negativen test, ki ne bo starejši od 48 ur, bo potreben od petka. To pa ne bo veljalo za otroke in za prebivalce Vzhodne Tirolske. Nadzor bodo na deželnih mejah izvajali policisti in vojaki. Kdor testa ne bo imel, mu grozi 1.450 evrov kazni.

Na avstrijskem Koroškem so ta teden potrdili 28 okužb z britanskim sevom. Kot navajajo avstrijske oblasti, težavo predstavlja dejstvo, da okuženi pogosto ne želijo navesti stikov, ki so jih imeli in zavračajo sodelovanje z epidemiologi.

Da je sproščanje ukrepov problematično, menijo tudi v Raziskovalnem centru za molekularno medicino na Avstrijski akademiji znanosti. Po njihovem bo že brez sproščanja število na novo okuženih zaradi bolj nalezljivih različic v nekaj tednih spet občutno naraslo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
japajade |  10 .02. 2021 ob  18: 51
-3
Asocialna neuka bitja z masko preko oči, lahko se malo bolje potrudite in pridodate svoj blagodejni minus, ker to je edino, kar s svojo molekulo uma znate ali ste sposobni! Za kakršnokoli realno oceno ali mnenje bi bilo priporočljivo, da preberete še kaj iz tujine ali vsaj malce pogledate preko roba ograje, ki obdaja dolino Šentflorjansko, ki se utaplja v močvirju laži in zavajanaja obstoječe politike!
japajade |  10 .02. 2021 ob  18: 09
-6
Malce mi gre na živce oglašanje vsehmogočih samooklicanih strokovnjakov in dr. Andrej Trampužje je med njimi, ki se oglašajo in pihajo na dušo neukim, kaj in kako! Pozivam ali sprašujem Dr. AndrejaTrampuža, če se upa javno soočiti z Dr. Claus Köhnlein-om, ki je priznani virulog v svetovnem merilu! Za laike bi bilo njuno soočenje odrešujoče, toda dvomim, akjti denarni vložek farmacevtske indistrije je prevelik, da bi Dr. Trampuž tvegal blamažo in osebno diskreditacijo!
magik |  10 .02. 2021 ob  17: 28
Lili
POLITIKI na žalost dajejo lažna upanja, da so padajoče številke že zadosten razlog za sproščanje ukrepov. Nasprotno, čaka nas nekaj trdih tednov. Prej kot bomo odkrito to povedali, boljše bo.
Lili |  10 .02. 2021 ob  15: 36
-4
@magik
Ki so kdo?
magik |  10 .02. 2021 ob  11: 31
-2
Žal besede dr. Trampuža tudi tokrat ne bodo šle v ušesa samooklicanih lažnivcev, ignorantov, prevarantov...