UKREPI ZA MANJ VANDALIZMA V ŠKOCJANSKEM ZATOKU: Območje zadrževanja brezdomcev in odlagališče odpadkov spremenili v pravo umetnino (FOTO)

Koper

V Škocjanskem zatoku so z donatorskimi sredstvi Luke Koper uredili vstopni točki, učno pot in površine naravnega rezervata pod ankaransko cesto, kjer so bila v preteklih letih pogosta dejanja vandalizma in druge kršitve. Pri ureditvi so priskočili na pomoč dijaki koprske gimnazije.

Površine pod ankaransko cesto so stično območje med rezervatom, pristaniščem in mestom Koper. Gre za tamponski pas, ki naj bi v čim večji meri nevtraliziral vplive prometa, drugih urbanih pritiskov in ljudi na razmere v naravnem rezervatu. Na žalost je bilo v preteklih letih na tem območju več kršitev – od zadrževanja brezdomcev do vandalizma, voženj z motorji in kolesi ter odlaganja odpadkov.

Z donacijo v višini 25.000 evrov s strani Luke Koper so v letih 2019 in 2020 uredili vstopne točke, omejili dostop z motorji in kolesi te namestili nove informativne table, ki nudijo osnovne podatke o naravnem rezervatu in na preprost ter zabaven način upodabljajo pravila obiskovanja ter varstveni režim območja.

Konec septembra, ko ptice končajo z gnezditvijo, so strojno odstranili zarast in prispevali k obvladovanju širjenja tujerodnih invazivnih rastlinskih vrst, ki so v veliki meri preraščale območje. S čiščenjem zarasti in planiranjem zemljine so vzpostavili odprte travnate površine, ki zagotavljajo večjo preglednost nad učno potjo in infrastrukturo za obisk, s tem pa večjo varnost in zmanjšanje kršitev varstvenega režima. 

Proces vzpostavitve tovrstnih travišč iz tal, preraščenih s tujerodnimi invazivnimi rastlinami, je večleten proces, zato bodo z vnosom semen in rastlin značilnih za ta tip travišč nadaljevali. Brnistra in druge domorodne rastline, zasajene na nasipu pri opazovalnem stolpu, bodo sčasoma ustvarile dodatno prepreko prepovedanemu vzpenjanju na nasipe in vznemirjanju živali na območju rezervata.

POGOVOR Z DIABETOLOGINJO JANO KOMEL IZ ZD KOPER: "Vitamin D dokazano zmanjša pojavnost akutnih okužb dihal"

Smo sredi drugega vala koronavirusa, njegove posledice bomo čutili še dolgo. Ali držijo trditve, da lahko okužbo preprečimo tako, da okrepimo svoj imunski sistem? Nas ta res ščiti pred koronavirusom? Ker je koronavirus (SARS CoV2) zelo nalezljiv virus, se z njim lahko okužimo kljub dobremu imunskemu sistemu.

Pri urejanju območja so sodelovali tudi dijaki 4. letnika umetniškega oddelka likovne smeri Gimnazije Koper pod vodstvom profesorja in likovnega umetnika Mateja Kocjana. Pripravili so načrt in s tematskimi grafiti poslikali opazovališče, ki je bilo že večkrat tarča vandalov in neprimernega grafitiranja. Opazovališče je tako v novi podobi postalo prava umetnina na prostem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija