UKREPI SE ZAOSTRUJEJO! Rižanski vodovod dodal novo prepoved

Koper

Rižanski vodovod Koper je sporočil, da z današnjim dnem stopi v veljavo širitev prepovedi ne nujne uporabe pitne vode tudi za zalivanje kmetijskih površin in druge rabe v kmetijstvu. Neposreden vzrok za takšno odločitev je zaostrovanje sušnih razmer in nadaljnje upadanje razpoložljivih vodnih virov, pojasnjujejo.

"Tudi v bodoče veljajo vsi do sedaj že sprejeti ukrepi," opozarjajo na rižanskem vodovodu. Do nadaljnjega so tako izklopljeni zalivalni sistemi na javnih zelenicah, zaprti tuši na vseh plažah, izklopljene fontane in vodni motivi na javnih površinah. Prepovedano je zalivanje zelenic in pranje avtomobilov, izjema so avtopralnice, ki za pranje uporabljajo reciklirano vodo. Komunalna podjetja bodo še naprej drevesa in cvetlične grede zalivala samo iz možnih vodnih zajetij in drugih vodnih virov, o čemer smo poročali že včeraj.

"Prosimo vse občane, da dosledno upoštevajo prepovedi, ker se samo na ta način lahko izognemo prekinitvam v dobavi vode že pred iztekom tega meseca," so znova nagovorili prebivalce in dodali, da so jih v preteklih dneh nekateri odjemalci obveščali o primerih kršitve prepovedi. Kot pravijo, so za obravnavo kršitev pravi naslov inšpekcijske službe, zato v podobnih primerih pokličete na telefonsko številko 080 44 49.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
SkateBordKite |  16 .07. 2022 ob  12: 26
#Prč hoj tam s tvojimi kozicami na travnik se past. Nick ti prav sede-kozel! Hahaha
Prč |  15 .07. 2022 ob  18: 13
@Kush
Če se ukvarjaš s kemijo, to ne pomeni, da se spoznaš na strojništvo in tehnologijo obdelave vode. Pišeš neumnosti.
SkateBordKite |  15 .07. 2022 ob  15: 50
-1
Sami "pametni"!
Btw se ukvarjam s kemijo in tudi o stanju nasih voda po Sloveniji. Ampak ja vsi vi kavč mojstri ste vsi bolj ozavesceni o vsem tem kot jaz ki se s tem ukvarjam. Smešni ste res.
Voda iz razsoljevalnika ni pitna, ima sol, ne izpira, ni za zalivanje. Pa kje pobirate vse to res? Hahahaha
Prč |  15 .07. 2022 ob  15: 10
@Ratman- kaj si bil na tečaju pri KUshu? Trosite neumnosti. Za umivanje je demi voda slaba izbira, saj ne izpira. Za namene, ki jih naštevaš je uporabna prečiščena voda iz čistilnih naprav. Desalinator proizvaja cca 50% permeata (demi voda) in cca 50% koncentrata (2 x slanost surove vode). Koncentrata bi bilo več, kot teče prečiščene vode iz čistilnih naprav v Piranu, Sečovljah in Kopru skupaj. Le čevlje sodi naj Kopitar.
Ratman |  15 .07. 2022 ob  14: 46
@Bayliner Strunjanske soline in Sečoveljke soline?
@Prč Večina ljudi se mora tudi umivati... Za takšen namen je takšna voda najboljša možna izbira. Tudi za vzdrževanje zelenja... Pa za splakovanje WCjec. Ali se ti zdi, da je za te namene bolje uporabljati pitno vodo, tako kot je sedaj.

Dejstvo je, da s pitno vodo delamo kot svinja z mehom. Vsa čast Rižancu, da zmore podpirati naše nespoštovanje...
Tako da, če pride obalni razsoljevalnik ali sistem sive vode na kikstarter, ga takoj podprem.
Miura |  15 .07. 2022 ob  14: 19
@ KUSH - Če bi malo kapiral morsko biologijo, eh?
SkateBordKite |  15 .07. 2022 ob  13: 34
-4
Prav imejte prav po vase! Jaz vam ne dam prav.
Plus pravite da je drago. A miljoni ki so bili leta nazaj podarjeni Grčiji, pa prenova parlamenta, pa vladno letalo. No z vsem tem denarjem bi to ze bilo plus ne rabi bit ogromna stavba.
Ampak vsi gledate skozi vse samo materjalisticno. Žalostno. Pa lep dan vsem ciao
Bayliner |  15 .07. 2022 ob  13: 22
@ Kush - kam pa s soljo? V naše morje, da povzroči še večjo škodo preostalim organizmom?
Martin Kacur |  15 .07. 2022 ob  12: 31
kush

pojdi probat na Malto
Prč |  15 .07. 2022 ob  12: 31
@Kush Iz nevednosti izhajaš ti. Razsoljevalnik oz. reverzna osmoza proizvaja vodo, ki ni pitna. Voda ni pitna, ker je demineralizirana in je brez elektrolitov. Taka voda je smrtno nevarna in jo je potrebno pred uporabo v prehrambene namene mineralizirati. Razsoljevanje je možno, vendar je taka voda zelo draga in nekvalitetna. Na ta način se pridobiva voda tam, kjer res ni druge možnosti. Slovenija je izredno bogata s kvalitetno vodo in že to, da se pomisli na razsoljevanje je velika neumnost.
SkateBordKite |  15 .07. 2022 ob  11: 55
-4
Se vidi da nimate pojma. Sem bil pred leti v Dubaju in imajo razsoljevalnik, ker ce je kje pomanjkanje vode je to tam in vam povem, voda je top. Sploh ni soli not. Vse je odvisno koliko filtrov je in kakšne velikosti oziroma debeline so.
Aja pa na otoku Susak( mislim da sem si zapomnil prav) je tudi razsoljevalnik in vse štima.
Samo pri par posameznikih ocitno ne. Ampam ok izhajate iz nevednosti. Nic zato.
Martin Kacur |  15 .07. 2022 ob  11: 25
10
razsoljena voda ni dobra niti za avto prat. Nehajte povečevat pozidane , asfalt in beton. Ne rabimo novih priseljencev.
1