UKREPI, KI VELJAJO OD DANES: Vrata zapirajo muzeji in galerije, ponovno omejena tudi športna aktivnost

Slovenija

Danes se lahko odprejo nekatere nove dejavnosti, ki so po oceni vlade nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oz. so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja. Nenujne trgovine in storitve medtem ostajajo zaprte še naprej. Zapirajo se tudi muzeji. Omejene so tudi športne aktivnosti. Treningi so tako dovoljeni le vrhunskim, perspektivnim, poklicnim in reprezentančnim športnikom v kategorijah kadetov in mladincev ter registriranim športnikom, ki se lahko udeležujejo tudi določenih športnih tekmovanj. Omejena je tudi rekreacija.

Vlada je v četrtek odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev podaljšala do 15. januarja, hkrati pa med obstoječe izjeme dodala še nekatere dejavnosti.

Od danes se tako lahko opravljajo geodetske storitve, storitve čistilnih servisov, medicinska pedikura in gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri katerih ni stika s potrošniki.

Z namenom omejitve gibanja prebivalstva ter zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19 so nenujne trgovine in dejavnosti v Sloveniji z manjšimi spremembami zaprte že od 24. oktobra. Nekaj več izbire so imeli potrošniki le v dneh pred novim letom.

Že v petek so morali naprave na smučiščih ustaviti žičničarji, danes se zapirajo tudi muzeji in galerije. Knjižnice ostajajo odprte, a le ob prevzemu vnaprej pripravljenega gradiva na zunanjem prevzemnem mestu.

Nekaj sprememb je tudi na mejnih prehodih. Na zunanji schengenski meji od danes ne bodo več izvajali testiranja s hitrimi antigenskimi testi, se bodo pa na vseh mejnih prehodih priznali tudi negativni testi PCR, opravljeni v tretjih državah. Hitri testi morajo biti opravljeni v EU ali schengenskem območju. Možnost prekinitve karantene ob negativnem testu nekaj dni po prihodu v Slovenijo ponovno velja za vse, ne glede na državljanstvo.

Ponovno omejene športne aktivnosti

Športno rekreativna dejavnost je dovoljena le, če jo izvaja posameznik ali osebe iz skupnega gospodinjstva na prostem oziroma odprtih javnih krajih. "Za izvajanja športno rekreativne dejavnosti pa je še naprej dovoljeno prehajanje med občinami znotraj statistične regije, kjer imajo posamezniki prebivališče," je pojasnila direktorica direktorata za šport na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Mojca Doupona. Fitnesi in ostali podobni objekti so za rekreacijo tako zaprti, kot že od petka tudi smučišča.

Izvajanje športnih aktivnosti je od danes do 15. januarja dovoljeno le športnikom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda ter poklicnim športnikom, starejšim od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu, pristojnem za šport. Pa tudi registriranim športnikom v starostnih kategorijah kadeti in mladinci, ki so člani državnih reprezentanc.

Pri slednjih dovoljenje velja le za treninge v "mehurčkih"; vadba je od 4. januarja zanje naprej dovoljena le, če poteka v zaprtih in fizično ločenih skupinah brez stika z drugimi. Torej tudi ni mogoče, da bi se kdo vračal domov in šel potem nazaj na treninge. Kot že prej, lahko še naprej trenirajo kategorizirani športniki v članski kategoriji, ki se udeležujejo tekmovanj, dovoljenih po novem odloku vlade.

Dovoljena so tudi tekmovanja in izvedba velikih mednarodnih športnih prireditev, v kolektivnih športnih panogah pa so dovoljena tudi tekmovanja športnih klubov iz prve slovenske lige v nacionalnih, regionalnih, evropskih in mednarodnih ligah. Prav tako so dovoljene vse kvalifikacijske tekme državnih reprezentanc v kolektivnih športnih panogah za nastop na svetovnem ali evropskem prvenstvu.

V individualnih športnih panogah so dovoljena tekmovanja članskih državnih prvenstev, velikih mednarodnih športnih prireditev in evropskih pokalov. Vsa ta tekmovanja lahko potekajo le brez gledalcev z najmanjšim možnim številom tistih, ki so potrebni za izvedbo tekem. Ob vseh dovoljenih izjemah je treba upoštevati zaščitne ukrepe za zajezitev epidemije, je zapisano v odloku vlade, ki je bil objavljen v uradnem listu.

Predsednik vlade Janez Janša je ob predstavitvi ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 dejal, da bo ministrski zbor v sodelovanju z zdravstveno stroko tedensko, prvič prihodnjo sredo, ponovno ocenjeval razmere in se nato odločal o nadaljnjih ukrepih. Napovedal pa je verjetno sproščanje po regijah, ki bodo imele najboljšo epidemiološko sliko.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tashy |  10 .01. 2021 ob  07: 09
-2
Očitno je jelko dobil kurje oko od stanja na konferencah, zdravko mora pa hitro meritve nad ankaranom popedenat dokler vsi pridno čepimo zaprti v občinah in svojih hišah.
Istriano |  09 .01. 2021 ob  18: 44
Kako čudoviti so tej ukrepi!!! Vsi smo zdravi in rešili smo se Corona virusa. Ojla Bepi ma kaj res? Ma daj daj pridi več ksno.
Obala1 |  09 .01. 2021 ob  14: 33
Vse se zapira a parlament in vlada delajo naprej? Zakaj ne bi njih malo zaprli in dali na čakanje ali na minimalca?