UKRAJINSKO LETALO ZADELI DVE RAKETI: Aretirali moškega, ki je posnel sestrelitev (VIDEO)

Svet

Ukrajinsko potniško letalo, ki ga je minuli teden pri Teheranu sestrelila iranska revolucionarna garda, sta zadeli dve raketi, je v torek poročal ameriški New York Times. Časnik je objavil preverjeni posnetek varnostne kamere, na katerem je videti dva izstrelka, ki zadeneta letalo.

Raketi sta bili izstreljeni v razmaku 30 sekund. Po poročanju New York Timesa to pojasni, zakaj transponder letala ni deloval, ko je treščilo ob tla - onesposobila ga je prva raketa, nato pa je letalo zadela še druga.

Megleni video, posnet s strehe hiše v vasi približno šest kilometrov od vojaškega objekta, iz katerega sta bili izstreljeni raketi, prikazuje, kako se letalo, ki ga je zajel ogenj, obrača proti teheranskemu letališču. Nekaj minut kasneje je eksplodiralo in strmoglavilo.

Iranske oblasti so sprva zanikale trditve zahodnih držav, da je bilo ukrajinsko letalo s 176 ljudmi na krovu sestreljeno, v soboto pa so to priznale.

Poveljnik letalskih sil revolucionarne garde general Amirali Hadžizadeh je prevzel polno odgovornost za sestrelitev, je pa dodal, da je častnik, ki je streljal na letalo, deloval samostojno.

Incident se je zgodil, ko so bile iranske oborožene sile v visoki pripravljenosti po raketnem napadu na oporišči v Iraku, v katerih so nameščeni ameriški vojaki. Napad je bil odgovor na ameriško likvidacijo vplivnega iranskega generala Kasema Solejmanija.

Iranske oblasti so pod vse večjim mednarodnim pritiskom, naj zagotovijo celovito in transparentno preiskavo letalske tragedije, z njihovim ravnanjem pa niso zadovoljni niti Iranci.

V državi namreč od nedelje potekajo protesti zaradi sestrelitve letala, na katerih protestniki oblasti obtožujejo prikrivanja sestrelitve in zahtevajo odstop odgovornih. V torek zvečer so se protestniki zbrali pred teheranskimi univerzami, kjer je prišlo do obračuna med študenti in pripadniki milice Basidž, ki je del revolucionarne garde. Po podatkih oblasti je bilo od začetka protestov aretiranih okoli 30 ljudi.

Iranske oblasti so v torek tudi sporočile, da so v povezavi s sestrelitvijo ukrajinskega letala aretirali nekaj ljudi. Koliko, niso razkrili, so pa iranski mediji poročali, da je revolucionarna garda aretirala moškega, ki je posnel video sestrelitve letala. Iranski novinar Nariman Garib, ki je prvi objavil video, je iz Londona sporočil, da je njegov vir na varnem in da so iranske oblasti aretirale napačnega človeka, poroča BBC.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  15 .01. 2020 ob  14: 36
A, zdaj sta že dve raketi?
Konec meseca jih bo 15.
Transakcijski račun pri NLB kaže, da so jih kupili 50.

Lp

Katjuša