UKRAJINSKE REGIJE BODO ŠE DANES ZAPROSILE ZA PRIKLJUČITEV K RUSIJI: Zelenski referendume označil za farso

Svet

Proruske oblasti v okupiranih ukrajinskih regijah Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje bodo po referendumih, na katerih se je tamkajšnje prebivalstvo po njihovih navedbah izreklo za priključitev Rusiji, za to še danes zaprosile ruskega predsednika Vladimirja Putina, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Prebivalci ljudske republike Lugansk so izvolili sijočo in cvetočo prihodnost," je danes preko omrežja Telegram sporočil tamkajšnji separatistični voditelj Leonid Pasečnik. Tudi regija Zaporožje bo po besedah vodje okupacijskih oblasti Vladimirja Rogova že danes zaprosila Putina za priključitev Rusiji.

Izidi referendumov v ukrajinskih regijah, ki so delno ali v celoti pod nadzorom ruskih sil, kažejo na prepričljivo in pričakovano podporo volivcev za priključitev k Rusiji. Ukrajina in Zahod referendume označujeta za neveljavne in nelegalne, ker kršijo ukrajinsko zakonodajo in mednarodno pravo ter so potekali brez upoštevanja minimalnih demokratičnih standardov.

Generalna podsekretarka ZN za politične zadeve Rosemary DiCarlo je v torek Varnostnemu svetu ZN povedala, da ZN ostajajo v polnosti zavezani suverenosti, enotnosti, neodvisnosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja. Referendumov ne priznava niti Kitajska.

Opazovalci so v preteklih dneh opozorili na številne primere, ko so bili prebivalci okupiranih ozemelj prisiljeni glasovati na referendumu. Po preštetju vseh glasovnico je v Donecku za priključitev Rusiji po navedbah tamkajšnjih okupacijskih oblasti glasovalo 99,2 odstotka volivcev, v Lugansku več kot 98 odstotkov, v Zaporožju več kot 93 odstotkov, v Hersonu pa več kot 87 odstotkov.

Po poročanju dpa je pričakovati, da se bo začel val priključitev teh regij Rusiji. Putin je že pred referendumi poudaril, da bodo regije po priključitvi pod "popolno zaščito" Rusije, ter napovedal, da bo na morebitne ukrajinske napade na teh ozemljih Moskva odgovorila "z vsemi razpoložljivimi sredstvi". Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je referendume na okupiranih ozemljih v Ukrajini označil za farso in napovedal, da bo Ukrajina branila svoje državljane na vseh zasedenih območjih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  29 .09. 2022 ob  17: 21
Hahaha zelenski govori o farsi? Zakokainan pederast, marioneta americanov!
magik |  28 .09. 2022 ob  11: 53
Osvoboditev vzhodnega dela Ukrajine izpod jarma neonacistične klike, ki se je povzpela na oblast s pomočjo državnega udara leta 2014 slovenski politiki napačno ocenjujejo kot okupacijo.
Prebivalci nekoč vzhodnega dela Ukrajine trgajo ukrajinske potne liste in z ruskimi zastavami v rokah navdušeno stojijo v vrstah, da bi lahko odali glas in postali del ruske države. (Insajder)