UKRAJINKE, KI ŽE LETA DELAJO NA ČRNO V ITALIJI: Masovno odhajajo in se vračajo kot begunke

Svet

Ukrajinske državljanke, ki že leta delajo v Italiji na črno kot negovalke starejših in ljudi, ki potrebujejo pomoč, v teh tednih množično odhajajo do Romunije, ali pa tudi samo do Slovenije, in potem ponovno vstopijo v Italijo. Vendar tokrat kot begunke iz vojne. S tem dobijo pravico do prebivanja za dve leti in državno podporo za begunce.

Foto: STA

Preden pomislite, da gre za pokvarjen načrt iznajdljivih Ukrajink, boste presenečeni, da vse to počnejo na pobudo svojih "delodajalcev" na črno. Gre za družine, ki se želijo izogniti prijavi in plačevanju prispevkov zanje. Po poročanju medijev naj bi tovrstno početje spodbujali tudi italijanski "delodajalci" v gradbeništvu in kmetijstvu.

Večina italijanskih družin prijavi svoje negovalke in jim plačuje za delo minimum, na katerega že leta ne pristajajo več niti Slovenke niti Hrvatice, vse manj pa tudi ženske iz Bosne, poročajo mediji.

Ukrajinci so med tujci v Italiji na četrtem mestu, njihova skupnost z 236.000 člani je največja v EU, sem pa niso všteti tisti, ki imajo EU državljanstvo. Pred njimi so le Albanci, Maročani in Kitajci. Gre večinoma za ženske (183.000), moških naj bi bila le okoli petina, pa še to gre pogosteje za sinove kot soproge.

Glede na državno statistiko jih ima 77 odstotkov dolgoročno dovoljenje za bivanje, kar pomeni, da imajo stalno prebivališče. Mnoge Ukrajinke so takoj, ko je bilo mogoče, v Italijo pripeljale svoje otroke, da bi se lahko šolali in da bi jim omogočile integracijo v italijansko družbo.

Med Ukrajinci je v Italiji izredno malo kriminala, stopnja izobrazbe pa je celo višja od italijanskega povprečja. Kljub diplomi in morda celo specializaciji pa Ukrajinke v Italiji ne uspejo dobiti drugega dela, kot je nega starejših, čiščenje po hišah in podjetjih ter temu podobna dela.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija