UKRAJINA BO OD RUSIJE TERJALA ODŠKODNINO: Med možnostmi zaseg ruske lastnine v tujini

Svet

Ukrajinski premier Denis Šmihal vztraja, da bi morala Rusija po končani vojni Ukrajini plačati odškodnino. Zaenkrat gre za škodo v višini več kot 500 milijard dolarjev, je povedal v torek na srečanju s premierji Slovenije, Poljske in Češke, Janezom Janšo, Mateuszom Morawieckim in Petrom Fialo.

Kot je na Twitterju pojasnil Šmihal, je bila mednarodna pomoč Ukrajini in obnova po vojni na prvem mestu pogovorov. Med drugim so govorili o tem, kako bi lahko zagotovili, da bo Rusija plačala Ukrajini sredstva za plačilo škode, povzročene s strani agresorja.

Šmihal ob tem ni pojasnil, kako bi lahko to dosegli. Omenil pa je možnost zasega ruske lastnine v tujini, poroča britanski BBC.

Morawiecki je že v ponedeljek dejal, da bi morala Rusija poplačati nastalo škodo v Ukrajini. Po njegovem prepričanju bi morali zaseči zamrznjena sredstva Rusije in ruskih oligarhov ter z njimi ustvariti sklad za obnovo Ukrajine.

Zahod je namreč od ruske invazije na Ukrajino uvedel stroge sankcije proti Rusiji in zasegel premoženje številnih ruskih državljanov. Med drugim so ukrepe uvedli proti ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu in oligarhu Romanu Abramoviču.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija